Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Εξισορρόπηση ενεργειακών κέντρων (τσάκρας)


Όταν αναφερόμαστε στα ενεργειακά κέντρα (τσάκρα) εννοούμε τα σημεία εκείνα του ενεργειακού μας σώματος, από τα οποία διέρχεται η ζωτική ενέργεια.
Ο άνθρωπος είναι μια ενότητα, κάθε τι που συμβαίνει στον άνθρωπο περιλαμβάνει ολόκληρη την ύπαρξη του. Κάθε ενεργειακό κέντρο (τσάκρα) συνδέεται με κάποια όργανα  η σύστημα του οργανισμού. Αν κάποιο κέντρο για οποιοδήποτε λόγο διαταραχτεί δημιουργείται ανισορροπία με αποτέλεσμα να μην ρέει φυσιολογικά η ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό. Αν αυτή η ανισορροπία  παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα ίσως προκαλέσει κάποιες ασθένειες στα συνδεόμενα όργανα η συστήματα του οργανισμού. Το να προλαβαίνουμε και να εξισορροπούμε αυτά τα κέντρα είναι ότι πιο πολύτιμο μπορούμε να κάνουμε για μας σε όλα τα επίπεδα του οργανισμού μας. Θα αναφέρω τα επτά βασικά κέντρα του ανθρώπινου οργανισμού και με τι συνδέονται αυτά τα κέντρα, για να γίνει κατανοητό το πόσο αναγκαίο είναι να γίνεται εξισορρόπηση αυτών των κέντρων (τσάκρα).
Το 7ο τσάκρα  ελέγχει όλο το νευρικό σύστημα του σώματος. Συνδεόμενο σύστημα και όργανο με το 7ο τσάκρα  είναι, ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα, το μυϊκό σύστημα, τα οστά, οι  μαστοί, και οι ενδοκρινείς αδένες. Σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο το 7ο τσάκρα  συνδέεται με την ικανότητα να εμπιστευόμαστε τη ζωή, τις αξίες, το θάρρος, την ηθική, τον ανθρωπισμό, την έλλειψη εγωισμού, την ικανότητα να βλέπουμε το ευρύτερο σχέδιο, να έχουμε πίστη, πνευματικότητα και αφοσίωση. Θεωρώ απαραίτητο, επειδή το 7ο τσάκρα  συνδέεται με τον εγκέφαλο, να αναφερθώ στο δεξί και το αριστερό ημισφαίριο.
Ο ανθρωπινός εγκέφαλος έχει δυο ημισφαίρια το δεξί και το αριστερό.  Τα δυο ημισφαίρια επεξεργάζονται πληροφορίες με διαφορετικούς τρόπους. Το αριστερό ημισφαίριο επεξεργάζεται πληροφορίες με γραμμικό, αναλυτικό τρόπο, η οργάνωση, η λογική επεξεργασία και η τακτοποίηση είναι χαρακτηριστικά του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου. Το δεξί ημισφαίριο συνθέτει και συνδέει πληροφορίες με βάση το νόημα που αυτές έχουν, μέσα στο πλαίσιο που βρίσκονται. Χρειαζόμαστε τις λειτουργίες του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου για να είμαστε αποτελεσματικοί και να συνδεόμαστε με τον υλικό, τρισδιάστατο κόσμο στον οποίο ανήκουμε. Τα ένστικτα του βιολογικού μας εαυτού, προσφέρουν και εξασφαλίζουν την επιβίωση μας. Η ποιότητα όμως της ζωής μας, η δημιουργικότητα, η ανθρωπιά μας, η ευτυχία, βρίσκονται στις ιδιότητες του δεξιού ημισφαιρίου το οποίο μας συνδέει με τα πάντα γύρω μας, το σύμπαν και την ολότητα του εαυτού μας. Η αγνότητα, η αυθεντικότητα, ο αυθορμητισμός είναι όλα χαρακτηριστικά του άγνωστου ημισφαιρίου που όλοι διαθέτουμε αλλά βρίσκονται σε αδράνεια. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει αρμόνικες συχνότητες προς όλα τα όργανα του οργανισμού. Το να κρατάμε σε ισορροπία το δεξί και το αριστερό ημισφαίριο σημαίνει μόνιμη αρμονική σύνδεση με όλα τα κέντρα ενέργειας (τσάκρα) και με ότι αυτά συνδέονται.
Το 6ο τσάκρα ελέγχει την διαίσθηση. Συνδεόμενο σύστημα είναι το νευρικό. Συνδέεται επίσης με την υπόφυση, και την επίφυση. Σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο το 6ο τσάκρα συνδέεται με την διαχείριση του θυμού, την συναισθηματική νοημοσύνη, το να είμαστε ανοικτοί στις ιδέες των άλλων, αισθήματα επάρκειας, και ικανότητα να μαθαίνουμε από τις εμπειρίες.
Το  5ο τσάκρα ελέγχει το αναπνευστικό σύστημα και το δέρμα. Όργανα συνδεόμενα με το 5ο τσάκρα είναι, ο θυρεοειδής, ο παραθυρεοειδής, ο υποθάλαμος, οι αυχενικοί σπόνδυλοι, η  μύτη, το στόμα, ο λαιμός, η τραχεία, οι πνεύμονες, τα μάτια, τα αυτιά, και το δέρμα.  Σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο το 5ο τσάκρα συνδέεται με την εκφραστικότητα, με την ικανότητα για λήψη αποφάσεων, με τους εθισμούς, με την δύναμη της θέλησης, με την κρίση, την κριτική, και το να ακολουθείς το όνειρο σου.
Το 4ο τσάκρα ελέγχει το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά. Όργανα συνδεόμενα με το κυκλοφορικό σύστημα είναι, η καρδιά, οι λεμφαδένες, και τα αιμοφόρα αγγεία. Το 4ο τσάκρα συνδέει τα τρία κάτω κέντρα με τα τρία άνω κέντρα και ολοκληρώνεται στην αγάπη.  Συνδέεται επίσης σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο με την πικρία, με την μοναξιά, με την θλίψη, με τον θυμό, με την συγχώρεση, με την συμπόνια, με το μίσος, με την εγωκεντρικότητα, με την ελπίδα και την εμπιστοσύνη.
Το 3ο τσάκρα ελέγχει το πεπτικό σύστημα και το ενεργειακό μας απόθεμα. Όργανα που συνδέονται με το 3ο τσάκρα είναι το στομάχι, το πάγκρεας, το συκώτι, η χοληδόχος κύστη, τα έντερα, τα νεφρά, ο σπλήνας, τα επινεφρίδια, οι μέσοι σπόνδυλοι, και η ουροδόχος κύστη.  Σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο το 3ο τσάκρα συνδέεται και με τις σκέψεις. Έχετε ακούσει προφανώς την έκφραση «μου έχεις ανακατέψει τα έντερα», η σε μια ξαφνική λύπη η ένα ξαφνικό φόβο, λέμε «το στομάχι μου έγινε κόμπος». Επίσης συνδέεται με την εμπιστοσύνη, με την αυτοεκτίμηση,  την αυτοπεποίθηση, την ευαισθησία στην κριτική, την υπευθυνότητα, και στην φροντίδα του εαυτού μας και των άλλων.
Το 2ο τσάκρα ελέγχει το επίπεδο της εσωτερικής ενέργειας του σώματος και τα σεξουαλικά όργανα. Στον άνδρα το 2ο τσάκρα συνδέει, το πέος, τον προστάτη, και τους όρχεις. Στην γυναίκα συνδέει, τον κόλπο, της ωοθήκες, την μήτρα, και της σάλπιγγες. Επίσης συνδέει το παχύ έντερο, την λεκάνη, την σκωληκοειδή απόφυση, τους κάτω σπόνδυλους, την ουροδόχο κύστη, και την περιοχή των μηρών.  Σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο το 2ο τσάκρα συνδέεται με το φταίξιμο και την ενοχή, με την ηθική και το σεβασμό στις σχέσεις, τον έλεγχο, και τη δημιουργικότητα.
Το 1ο τσάκρα είναι το βασικό σύστημα της ενέργειας. Είναι η βάση της σπονδυλικής στήλης, υποστήριξη του φυσικού σώματος, συνδέεται με τα πόδια, με τα κόκκαλα, με το ορθόν, και με το ανοσοποιητικό σύστημα.   Σε νοητικό και συναισθηματικό επίπεδο το 1ο τσάκρα συνδέεται με, την ασφάλεια, με την ικανότητα να κερδίζει τα προς το ζην, το να αισθάνεται άνετα, ικανότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό του, κοινωνική και οικογενειακή τάξη.
Τέλος ο κάθε άνθρωπος είναι απόλυτα ικανός να βρει ο ίδιος τις λύσεις στα προβλήματα του και να επιλέξει το σωστό για τον ίδιο, φτάνει να του δοθεί ο τρόπος και τα εργαλεία να το κάνει. Κανένας έξω από τον ίδιο δεν είναι «ειδικός» για να αποφασίσει για την πορεία της ζωής του. Η αλήθεια είναι ότι εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε την πραγματικότητα μας, κάθε στιγμή, με τη σκέψη μας. Σκέψη είναι ο λόγος, οι υποσυνείδητοι προγραμματισμοί που κρύβονται πίσω από τον εσωτερικό διάλογο, οι απόψεις, οι ιδέες, οι πεποιθήσεις που ορίζουν για μας την οπτική μας για τον κόσμο. Το σταμάτημα του εσωτερικού διαλόγου είναι το πρώτο μέλημα μας και αυτό είναι μάθηση. Η Πρακτική κατανόηση του εαυτού μας αφορά μια διαφορετική και πιο ολιστική γνωριμία με τον εαυτό μας μέσα από την παρατήρηση και τις ξεχασμένες αλλά υπαρκτές λειτουργίες του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

1 σχόλιο: