Διατροφή


“Το Φάρμακό σας ας γίνει η τροφή σας”. Ιπποκράτης

Αγαπημένη μαμά θέλω να σου πω ποιές τροφές με ωφελούν περισσότερο και δεν είναι όξινες για το αίμα σου και κατ΄ επέκταση και για το δικό μου αίμα. Οι ανόργανες ουσίες που προέρχονται από φάρμακα δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό σου. Ερεθίζουν και ναρκώνουν το σώμα, επηρεάζουν τη χημική σύνθεση του οργανισμού και είναι εύκολο να καταλάβεις ότι πάντα βλάπτουν. Τα συμπτώματα δεν είναι η αιτία, και στην πραγματικότητα όλα τα οξέα συμπτώματα, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι παρά η θεραπευτική λειτουργιά του οργανισμού, η αμυντική ενεργεία του σώματος με την οποία αποβάλλει τοξίνες, δηλητήρια και άλατα, που δεν πρέπει να βρίσκονται μέσα σου γιατί είναι βλαβερά και επικίνδυνα.

Κατ’ αρχήν, προσπάθησε να μην τρως όταν είσαι στενοχωρημένη. Χαλάρωσε πρώτα, διαφορετικά η τροφή που θα καταναλώσεις θα αφομοιωθεί πολύ αργά από τον οργανισμό και θα δημιουργήσει ανισορροπία.

“Δεν υπάρχει σπουδαιότερη προτεραιότητα από την ορθή διατροφή και την ευδιάθετη ψυχική κατάσταση της εγκυμονούσας  Michel Odent, Γυναικολόγος, ερευνητής και συγγραφέας.




Καλό είναι να αποφεύγεις το νερό, πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το γεύμα.

Απέφευγε γενικά οτιδήποτε είναι επεξεργασμένο, ραφιναρισμένο και κονσερβοποιημένο.

Γενικά, όσο πιο φρέσκο και βιολογικό τόσο υψηλότερης διατροφικής αξίας.

Ασβέστιο περιέχεται σε όλες οι φυτικές τροφές. Πιο πλούσιες είναι τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα σταφύλια, τα βατόμουρα, τα δαμάσκηνα, τα ξερά σύκα, τα καρύδια, το λάχανο, το σινάπι, το κουνουπίδι, το σπανάκι, το σιταρίσιο ψωμί, το ξινόγαλο, το φρέσκο τυρί, το γάλα, τα φασόλια, οι ελιές, τα αυγά, τα αμύγδαλα, τα αντίδια. Το ασβέστιο δυναμώνει την πνευματική δύναμη και την θέληση.

Μαγνήσιο βρίσκεται άφθονο στα πορτοκάλια, στα λεμόνια, στις φράπες, στα σταφύλια, στα ρόδια, και στον ανανά. Το μαγνήσιο καταπραΰνει τα νεύρα και προλαμβάνει την αϋπνία γιατί εξουδετερώνει τα ερεθιστικά οξέα και πολλές τοξίνες.

Μαγγάνιο περιέχουν αρκετό τα καρύδια, τα κάστανα, τα αμύγδαλα, ο μαϊντανός, και το κάρδαμο. Το μαγγάνιο βοηθά στη λειτουργία της αυτοθεραπείας του οργανισμού, στην καταπολέμηση των αχρήστων μικροβίων και των βλαβερών οξέων. Τα καρύδια περιέχουν το περισσότερο μαγγάνιο από κάθε άλλη τροφή.

Φωσφόρο θα βρεις στα καρύδια, στα αμύγδαλα, στα σταφύλια, στην ντομάτα, στο λεμόνι, στη φράπα, στο σιταρίσιο ψωμί, στο ψωμί που είναι καμωμένο με σίκαλη, στο καλαμπόκι, στο αγυάλιστο ρύζι, στο πλιγούρι, στον τραχανά, στο κόκκινο λάχανο, στα μπιζέλια, στα φασόλια, στις φακές, στο γάλα, στα στρείδια, στην πέστροφα, στο αστακό, και στον ώμο κρόκο του αυγού. Να ξέρεις ότι ο φωσφόρος προάγει την ανώτερη πνευματική διαύγεια, τρέφει τα νεύρα και τον εγκέφαλο. Βελτιώνει τη θρέψη των κυττάρων, των νεύρων, αναπτύσσει και στερεοποιεί τα κόκκαλα. Επιδρά επίσης στα αισθητικά νεύρα, στα κεντρικά νεύρα, στα συμπαθητικά νεύρα και στον νωτιαίο. Πολύ χρήσιμος στα αισθητήρια όργανα, κυρίως δε της γεύσεως και της αφής.

Θείον θα βρεις στο λάχανο, στο κουνουπίδι, στο μαϊντανό, στο καρότο, στα κρεμμύδια, στα σπαράγγια, σπανάκι, κεράσια, μούρα, μήλα, ξερά σύκα, αμύγδαλα, κάστανα, και στον κρόκο του αυγού. Το θείον είναι χρήσιμο για τα κόκκαλα, το δέρμα, τα νύχια, στις λειτουργίες των νεύρων,  και τα μαλλιά. Βοηθά πολύ και στην έκκριση της χολής, έτσι προλαμβάνεται η εξόγκωση του ήπατος. Είναι προτιμότερο να τρώγονται οι τροφές που περιέχουν θείο, στη φυσική τους κατάσταση, ωμές. Έτσι αποφεύγεται το θεϊκό αέριο που παράγει το θείο των βραστών τροφών. Αυτές οι τροφές είναι ασυγκρίτως ωφελιμότερες όταν τρώγονται ωμές παρά βρασμένες.

Χλώριο θα βρεις στο κατσικίσιο γάλα, το τυρί, σχεδόν σε όλα τα φρούτα και στους ξηρούς καρπούς. Να ξέρεις ότι το χλώριο είναι ο καθαριστής του οργανισμού. Καθαρίζει τα κύτταρα του σώματος και τα εξαγνίζει. Βοηθά στην απορρόφηση νέων ουσιών στο αίμα και μεταφέρει προς αποβολή την φθαρμένη ύλη από τους ιστούς και το αίμα.

Κάλιο υπάρχει στα φρούτα και τα πράσινα χόρτα. Αρκετό έχουν τα σταφύλια, τα βατόμουρα, οι μαύρες ελιές, το μαρούλι τα αντίδια, το σπανάκι, τα ραδίκια, ο άνηθος, ο μαϊντανός, το κάρδαμο, η ρόκα, τα ξερά μπιζέλια, η φλούδα της πατάτας, και τα αμύγδαλα. Επίσης τα φασόλια, οι ντομάτες, τα ραπανάκια, τα κρεμμύδια, το σέλινο, τα φασολάκια, τα κουκιά, τα φιστίκια, ο ανανάς, η σίκαλη, το κριθάρι, και τα ξυλοκέρατα (χαρούπια). Επίσης να σου πω ότι τα χαρούπια είναι πλουσιότερο σε ασβέστιο ακόμη και από τα γάλα. Είναι πλούσιο σε φώσφορο, υδατάνθρακες, βιταμίνες Α και Β, πρωτεΐνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία. Να ξέρεις ότι χωρίς το κάλιο το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει το άμυλο και τη ζάχαρη. Συνήθως δε οι ιστοί ούτε να τα ανέχονται μπορούν και αυτό οδηγεί στον διαβήτη, την υδρωπικία και άλλες ασθένειες. Όταν το σώμα δεν προμηθεύεται αρκετό κάλιο η παρεγκεφαλίδα δεν λειτουργεί κανονικά. Πολλές φορές δε προκαλεί κόπωση η έλλειψη καλίου. Το κάλιο εξασφαλίζει τις λειτουργιές της επιδιορθώσεως των κυττάρων και της αποτοξινώσεως. Οι ιστοί του σώματος αποκτούν ελαστικότητα και ζωηρότητα, και το αίμα γίνετε πιο αλκαλικό.

Νάτριο υπάρχει πιο πολύ στις φράουλες, τα γλυκά μήλα, τα σταφύλια, τα ξεραμένα στον ήλιο δαμάσκηνα, το σέλινο, το σπανάκι, τα καρότα, οι μπάμιες, τα σπαράγγια, τα παντζάρια, και το κατσικίσιο γάλα. Να ξέρεις ότι το σάλιο είναι πλούσιο σε νάτριο. Για να έχεις καλή χώνευση και αφομοίωση χρειάζονται τροφές που έχουν νάτριο, κάλιο, και χλώριο μαζί. Το νάτριο διατηρεί το ασβέστιο διαλυμένο και έτσι προλαμβάνονται οι σκληρύνσεις των ιστών. Τα άλατα του νατρίου εξασφαλίζουν την χαρακτηριστική αλκαλικότητα του αίματος και της λέμφου. Το νάτριο εξουδετερώνει τα οξέα. Γενικά προσπάθησε να μην πίνεις νερό όταν τρως, διότι πολλά οργανικά άλατα παρασύρονται με το νερό προτού γίνει καλά η χώνευση και η απορρόφηση. Αυτό συμβαίνει κυρίως με τα άλατα του νατρίου που αποσπώνται και διαλύονται πολύ εύκολα με το νερό.

Φθόριο θα βρεις στις ακόλουθες τροφές. Το σκόρδο, τα φιστίκια, το γάλα, το τυρί, και ο κρόκος του αυγού. Το φθόριο είναι ένας αχώριστος σύντροφος και συνεργάτης του ασβεστίου. Υπάρχει πάνω στην επιφάνεια του κόκκαλου και στην αδαμαντίνη των δοντιών.

Πυρίτιο θα βρεις στο σιταρίσιο ψωμί, στη σίκαλη, στο κριθάρι, στο πλιγούρι, στο αγυάλιστο ρύζι, στις φράουλες, στα σύκα, στα σταφύλια, στα σπαράγγια, στο μαρούλι, στο κατσικίσιο γάλα, στις ελιές και τις φλούδες όλων των φρούτων και των λαχανικών γενικώς. Χάρη στο πυρίτιο τα κόκκαλα, τα δόντια και οι τένοντες, στερεοποιούνται, δυναμώνουν και γυαλίζουν. Κάνει τους μυς πιο γερούς, το αίμα πιο ζεστό και τα μαλλιά πιο γυαλιστερά. Το πυρίτιο επιδρά πολύ στο νευρικό σύστημα, τον εγκέφαλο και το σεξουαλικό σύστημα, προλαμβάνει και θεραπεύει την ανικανότητα. Δυναμώνει επίσης το δέρμα και τα νύχια.

Άνθρακα καλό είναι να παίρνεις από τα χόρτα και τα φρούτα. Οι πλούσιες σε άνθρακα τροφές πρέπει να τρώγονται με μέτρο και να αποφεύγεται η πολυφαγία. Οι τροφές που έχουν πολύ κάρβουνο είναι: οι πατάτες, η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, το ρύζι, και όλες οι αμυλούχες τροφές ( μακαρόνια, πάστες κλπ.) και τα είδη ζαχαροπλαστικής, ρυζόγαλα κλπ. Το άμυλο που παίρνεις τρώγοντας φρούτα και χόρτα, είναι αρκετό ώστε να μπορέσεις να καταργήσεις σχεδόν όλες τις μετουσιωμένες αμυλούχες τροφές. Μερικές φυσικές αμυλούχες τροφές είναι: τα μήλα, τα κάστανα, οι πατάτες, τα φιστίκια, κλπ. Ο άνθρακας παίζει σπουδαίο ρόλο στον μεταβολισμό των μυών, στην ανάπλαση των κυττάρων και στη λειτουργία του πρωτοπλάσματος. Να ξέρεις ότι όταν το κάρβουνο οξειδώνεται, εναποθηκεύεται και δημιουργείται ή  φορμάρεται σε ζώσα ύλη, αναπτύσσεται το ανθρακικό οξύ και άλλα παράγωγα του άνθρακα, και έτσι μπορούν πολλές φορές να εκδηλωθούν συμπτώματα νευρικών παθήσεων, αυτοδηλητηριάσεως κ.α. Ο άνθρακας είναι ένα από τα 27 απαραίτητα χημικά στοιχεία για τη ζωή. Ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο μαζί αποτελούν το 96% (κατά μέσο όρο και κατά βάρος) των ζωντανών οργανισμών.

Υδρογόνο υπάρχει άφθονο στα ζουμερά φρούτα και λαχανικά, και τα φρέσκα τρυφερά χόρτα. Το υδρογόνο είναι χρήσιμο σε κάθε ιστό και σε κάθε σταγόνα αίματος. Ανακουφίζει τα νεύρα, κανονίζει την θερμοκρασία του σώματος, μουσκεύει την επιφάνεια των πνευμόνων, μεταφέρει και αποβάλει τις ακαθαρσίες, δροσίζει τους ιστούς και προλαμβάνει τις φλογώσεις.                  

Άζωτο θα βρεις στα μήλα, τα αχλάδια, τα σύκα, πορτοκάλια, λεμόνια, κίτρα, φράπα, μαρούλι, φασόλια, μπιζέλια, φουντούκια φιστίκια, τυρί, κρέατα, ψαχνά ψάρια, το ασπράδι του αυγού. Καλύτερα όμως είναι το άζωτο να το παίρνεις από της φυτικές τροφές  διότι το άζωτο των ζωικών τροφών εμπεριέχει και πολλά δηλητήρια. Το άζωτο αναπτύσσει τους ιστούς και αναζωογονεί τον οργανισμό. Χρειάζεται για τους μυς, το αίμα και τούς ιστούς.

Οξυγόνο, ένα από τα απαραίτητα στοιχεία στην εκδήλωση και λειτουργιά της ζωής. Αυξάνει και δυναμώνει την ενέργεια της ζωής, επιτυγχάνει την κυκλοφορία, οξειδώνει το αίμα και τους ιστούς, τονώνει το μυϊκό σύστημα, επιδιορθώνει τα κατάγματα και τρέφει όλα τα όργανα του σώματος. Καλό και ωφέλιμο είναι να μένουμε ή να πηγαίνουμε και να κάνουμε περιπάτους στο βουνό που έχει πάνω από 20% οξυγόνο. Για να αυξήσεις το οξυγόνο στο σώμα σου πρέπει να τρως τροφές πλούσιες σε οξυγόνο, σίδηρο, κάλιο και ιώδιο. Όλες οι φυτικές ωμές τροφές, έχουν άφθονο οξυγόνο. Εξαιρετικά πολύ έχουν οι ντομάτες, τα ραπανάκια, τα κρεμμύδια και τα λάπαθα.

Σίδηρος. Από όλα τα άλατα του αίματος ο Σίδηρος παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο. Αυξάνει την ζωτική ενέργεια. Αν δεν υπήρχε σίδηρος θα ήταν αδύνατον για το οξυγόνο να μεταφερθεί από τους πνεύμονας στους ιστούς. Αν δηλαδή δεν έχει σίδηρο το αίμα, δεν θα μπορούσε το σώμα να απορροφήσει οξυγόνο. Οι τροφές που περιέχουν άφθονο σίδηρο είναι οι εξής: Τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, τα ξερά σύκα, τα αχλάδια, τα καρύδια, τα ροδάκινα, τα κορόμηλα, η μαύρη και ξανθιά Κορινθιακή σταφίδα, τα κράνα, οι ντομάτες, τα σπαράγγια, τα καρότα, το λάχανο, το μαρούλι, τα αντίδια, τα ραδίκια, το σινάπι, τα μπιζέλια, το σπανάκι, οι φακές, το σιταρίσιο ψωμί, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, το σικάλεως και το καλαμποκίσιο ψωμί, το σκούρο ρύζι, οι ελιές, τα αυγά, τα κρεμμύδια, τα φασολάκια, τα παντζάρια, και τα φασόλια γίγαντες. Αν θέλουμε να έχουμε πρωτεΐνη μπορούμε να συνδυάσουμε φασόλια γίγαντες με ρύζι, αυτό το γεύμα ισοδυναμεί με μια μπριζόλα, χωρίς βέβαια τις τοξίνες του κρέατος. Γνωρίζω ότι πιθανών κατά την εγκυμοσύνη χρειάζεται λίγο περισσότερο σίδηρο και οι τροφές αυτές να μην επαρκούν, μιας και το έμβρυο απορροφά αρκετό σίδηρο. Αν ο μαιευτήρας, συστήσει να πάρεις σίδηρο προτίμησε από μια καλή εταιρία που παράγει φυτικά συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν σίδηρο διότι είναι πιο ωφέλιμα από τα φαρμακευτικά χάπια. Έξαλλου γνωρίζεις πολύ καλά ότι η ομοιοπαθητική έχει πολύ καλά αποτελέσματα και σε αυτόν τον τομέα.

Να ξέρεις Ότι το περισσότερο από όσο πρέπει όμως βλάπτει πιο πολύ από το λιγότερο.


Λίγες πληροφορίες για της Βιταμίνες.

Οι βιταμίνες, όπως και τα οργανικά άλατα, βρίσκονται στις φυσικές τροφές – στα φρούτα κυρίως και σε όλες τις φυτικές ωμές τροφές γενικότερα. Το βράσιμο και η μετουσίωσης των φυτικών τροφών καταστρέφει ή ελαττώνει τις ζωοδότριες αυτές ουσίες, η έλλειψης των οποίων είναι αιτία της γενικής ατονίας του οργανισμού και του εκφυλισμού του κεντρικού νευρικού συστήματος, καθώς και όλων γενικώς των οργάνων και των ιστών.

Η Βιταμίνη Α. Μερικές από τις τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι:  άβραστο γάλα, κρόκος αυγού, βούτυρο, αφρόγαλα, μαρούλι, ντομάτες, σπανάκι και όλα σχεδόν τα πράσινα χόρτα. Η βιταμίνη αυτή συντελεί στην ανάπτυξη του οργανισμού. Η έλλειψη της προκαλεί ξηροφθαλμία. Επίσης συντελεί στην πρόληψη του ραχιτισμού.

Η Βιταμίνη Β. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β είναι: φρέσκο γάλα, κρόκος αυγού, ξηροί καρποί, ντομάτες, φασολάκια, μπιζέλια, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, κλπ. Η βιταμίνη αυτή θεωρείται ως η σπουδαιότερη από τις πέντε. Χωρίς την βιταμίνη Β καμιά άλλη βιταμίνη δεν ενεργεί στον οργανισμό. Συνεργάζεται με όλες τις άλλες βιταμίνες. Παράγει και αποθηκεύει νευρική ενέργεια, προλαμβάνει και θεραπεύει την νευρική κατάπτωση και βοηθά πολύ στην αφομοίωση των τροφών.

Η Βιταμίνη Γ. Βρίσκεται άφθονη στους χυμούς των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και οι φράπες έχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Γ. Αρκετή έχουν και οι ντομάτες, το λάχανο καθώς και όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Στο γάλα μόνο κατά το καλοκαίρι υπάρχει. Έχει εξακριβωθεί ότι η βιταμίνη Γ δεν αντέχει ούτε στην πολύ ζέστη ούτε στο πολύ κρύο, στις τροφές δε που έχουν ξεραθεί ( σύκα σταφίδες κλπ ) δεν βρίσκεται καθόλου. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να συνθέσει τη δική του βιταμίνη Γ, και για αυτό το λόγο η βιταμίνη Γ πρέπει να είναι παρούσα στη διατροφή μας. Η έλλειψη της βιταμίνης Γ προκαλεί το σκορβούτο και το σάπισμα των δοντιών.

Η Βιταμίνη Δ. Η ύπαρξη της είναι απαραίτητη για την αφομοίωση του ασβεστίου στα κόκκαλα. Όταν η βιταμίνη Δ είναι ανεπαρκής, το ασβέστιο συσσωρεύεται στις κλειδώσεις και έχουμε το χαρακτηριστικό πρήξιμο, την στραβοποδία  και τον ραχιτισμό. Η παστερίωση του γάλακτος καταστρέφει την βιταμίνη αυτή που βρίσκεται αρκετή στο φρέσκο γάλα. Πολύ υπάρχει στο χυμό του πορτοκαλιού και της ντομάτας. Βρίσκεται και στα μήλα ( μόλις κάτω από την φλούδα ) καθώς και σε όλα σχεδόν τα λοιπά φρούτα και χόρτα που τα βλέπει ο ήλιος πολύ. Το ωμό σπανάκι έχει αρκετή βιταμίνη Δ. Επίσης βρίσκεται και στο μέλι καθώς και στους κόκκους από σιτάρι, βρώμη, κριθάρι. Η αρχική της δε πηγή είναι ο ήλιος.

Οποιοδήποτε περιεχόμενο στον Παρόντα Δικτυακό Τόπο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, δεν συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή ιατρικής φύσης, για την οποία οφείλετε και σας συστήνεται να απευθύνεστε σε αρμόδιο επαγγελματία υγείας.


Βιβλιογραφία

Φυσιοθεραπευτική, Ηλίας Πέτρου, εκδόσεις Πουρνάρα, Αθήνα 1937.

Υγιεινή μαγειρική, Ηλίας Πέτρου, εκδόσεις Πουρνάρα, Αθήνα 1937.






Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.)

Ο Ιπποκράτης το έλεγε αυτό, όπως και άλλα πολλά, πριν από 2.400 χρόνια, αλλά εμείς τώρα μόλις κατανοούμε το πόσο δίκιο είχε.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στο Κεφίρ και το πόσο μπορεί να μας βοηθήσει, ώστε αυτή η θαυμάσια τροφή, να συμπεριλήφθεί στη διατροφή μας.
Εκτός από το κεφίρ, συμπεριέλαβα και κάποιες πληροφορίες για να γίνει σαφές, το πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η αποτοξίνωση, σε όλα τα επίπεδα.

Κεφίρ

Το «θαυματουργό» ποτό. Το μυστικό της μακροζωίας των Kαυκάσιων. Ένα φυσικό γαλακτοκομικό προϊόν που γεννήθηκε στα βουνά του Kαυκάσου αιώνες πριν. Αν αναλογιστεί κανείς τα πλούσια οφέλη και τις πολυάριθμες ευεργετικές επιδράσεις που προσφέρει το κεφίρ στον ανθρώπινο οργανισμό, εύκολα μπορεί να καταλάβει γιατί καταναλώνεται συστηματικά και με πάθος από ανθρώπους σε κάθε γωνιά της Γης.

Τι είναι το κεφίρ

Το κεφίρ παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση κόκκων κεφίρ, μια αποικία φιλικών βακτηρίων που στην όψη μοιάζει με κουνουπίδι. Είναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία που αφομοιώνεται εύκολα από τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο, λόγω του γάλακτος που περιέχει, καθώς και σε βιταμίνες, όπως η πυριδοξίνη, η βιοτίνη, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη B12, ενώ οι πρωτεΐνες του είναι υψηλής βιολογικής αξίας.
Εκτός από το ρόφημα, όμως, υπάρχει και το συμπυκνωμένο κεφίρ, που μπορείτε να καταναλώσετε ως επιδόρπιο, και το οποίο περιέχει βακτήρια με πολύ σημαντικότερη προβιοτική δράση από το γιαούρτι.
Αν και βασίζεται στο γάλα, το κεφίρ είναι κατάλληλο για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, επειδή περιέχει ελάχιστη ποσότητα, ενώ ένα μέρος της λακτόζης του γάλακτος πέπτεται από τα βακτήρια και τις ζύμες του κεφίρ στο έντερο.

Ευεργετικές ιδιότητες

Το κεφίρ, που συνιστά μια πλήρως ισορροπημένη τροφή, θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ενώ καθαρίζει τα έντερα και τα εξοπλίζει με ευεργετικά βακτηρίδια και ζύμες. Έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική χρήση του επιδρά σε ολόκληρο το σώμα, συμβάλλοντας σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, ενισχύει την πέψη και προωθεί την ομαλή λειτουργία των εντέρων, δημιουργώντας ένα υγιές πεπτικό σύστημα απαλλαγμένο από τη δυσκοιλιότητα. Συνιστάται ιδιαίτερα σε παιδιά, επειδή προάγει τη σωστή εντερική λειτουργία, σε εγκύους για την αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας, σε γυναίκες που θηλάζουν λόγω του ασβεστίου που περιέχει, καθώς και σε ηλικιωμένους, επειδή συμβάλλει στην αντιμετώπιση των έντονων διαρροιών ή δυσκοιλιοτήτων που συχνά παρουσιάζουν.

Τι έχουν δείξει οι έρευνες

• Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των κολοβακτηριδίων, αλλά και γενικά των τοξικών μικροοργανισμών του παχέος εντέρου, και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.

• Έχει διουρητικές ιδιότητες.

• Τα αμινοξέα του βοηθούν στη χαλάρωση του νευρικού συστήματος.

• Θεωρείται άριστο διαιτητικό προϊόν με λίγα λιπαρά και θερμίδες (διαθέτει όσες σχεδόν και ένα ποτήρι γάλα, ανάλογα με τον τύπο γάλακτος που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του), ιδανικό για όσους αθλούνται.

• Συμβάλλει στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου έπειτα από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Το κεφίρ στην ελληνική αγορά

Το συναντάμε κυρίως σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, σε φιάλη των 500 ml που κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ. Ωστόσο, μπορεί να παρασκευαστεί και στο σπίτι. Βέβαια, οι κόκκοι του κεφίρ συνήθως δεν πωλούνται σε καταστήματα και κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, αλλά αν απευθυνθείτε σε κάποιο από αυτά, το πιο πιθανόν είναι να σας τους εξασφαλίσουν. Χρησιμοποιείται όμως και ως συστατικό σε συνταγές φαγητών, αλλά και ως ξινή κρέμα σε σάλτσες και σαλάτες. Σε χώρες του εξωτερικού, μάλιστα, κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές γεύσεις.

Φτιάξτε κεφίρ στο σπίτι σας

Για το ξεκίνημα χρειαζόμαστε: Πλαστική σίτα, πλαστικό στραγγιστήρι και ένα κουταλάκι ξύλινο, πλαστικό ή πορσελάνινο. Εγώ χρησιμοποιώ ένα πορσελάνινο. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε ανοξείδωτα ή άλλα μέταλλα που να έρχονται σε επαφή με τον μύκητα.

Τα κεφιράκια τα βάζουμε στο στραγγιστήρι και αφού τα ξεπλύνουμε με νερό και στραγγίσουν λίγο, τα βάζουμε σε βάζο ή γυάλα με καπάκι. Στην αρχή ο πάτος να είναι σε διάμετρο μεγέθους φλιτζανιού. Μετά μεγαλώνοντας θα τα βάζουμε σε μεγαλύτερη γυάλα.

Προσθέτουμε γάλα φρέσκο και όχι μακράς διάρκειας και όσο γίνεται καλής ποιότητας. Βρείτε μια εταιρία που να είναι εγγυημένη στη φυσικότητα του γάλακτος χωρίς πρόσθετα ή σκόνες γάλακτος.

Εδώ στην Αθήνα βρίσκω εύκολα κατσικίσιο γάλα, που για μένα είναι προτιμότερο. Έχουν αρκετές εταιρίες κατσικίσιο γάλα. Διάλεξε μια που την θεωρείς πιο αξιόπιστη.   


Το γάλα πρέπει να σκεπάζει το κεφίρ αρκετά. Ένα δυο δάχτυλα πιο πάνω και όσο μεγαλώνουν προσθέτουμε τρία - τέσσερα δάχτυλα πιο πάνω.
Θέλουν άνεση. Και πάντα η γυάλα να έχει ένα κενό, δεν θα γεμίζουμε με γάλα ως το χείλος της. .
 
Προσοχή!!! Η ζύμωση μπορεί να καταστρέψει ένα ερμητικά κλεισμένο δοχείο. Αν τύχει να βάλουμε έως επάνω γάλα δεν κλείνουμε καλά το καπάκι. Όσο πολλαπλασιάζονται ή θα βάζουμε μεγαλύτερη γυάλα ή θα έχουμε δυο γυάλες και θα χαρίζουμε σε άλλους .


Το κεφίρ δεν το πουλάμε.


Βέβαια αυτό θα γίνει αργότερα που θα μπορούμε να παίρνουμε το ρόφημα κεφίρ σε μεγαλύτερη ποσότητα.  Η ζύμωση γίνεται συνήθως σε 24 ώρες ανάλογα την θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμο όταν πυκνώνει. Το ανακινούμε καλά, το στραγγίζουμε σε κάποιο σκεύος που να μην είναι ανοξείδωτο, τους μύκητες τους ξαναβάζουμε στο βάζο και προσθέτουμε γάλα.

Το υγρό που στράγγισαμε είναι πόσιμο πια και αυτό ονομάζεται κεφιρ. Το πίνουμε ή το διατηρούμε στο ψυγείο. Τη γυάλα την πλένουμε κάθε δυο - τρείς μέρες γιατί πιάνει κάτι σαν  λίπος στα τοιχώματα . Τα κεφιράκια τα ξεπλένουμε κάθε φορά που τα στραγγίζουμε μέσα στο ίδιο στραγγιστήρι ή με καλά πλυμένα χέρια. Μπορούμε και να μην τα πλένουμε συχνά. Όπως νιώθει κανείς. Προσοχή η ζύμωση για να γίνει και να έχεις κεφίρ θέλει ΕΚΤΟΣ ψυγείου.

Στο ψυγείο το βάζουμε με γάλα ή με νερό σε ένα βάζο, όταν πρόκειται να απουσιάσουμε για καιρό. Εγώ προσωπικά το έχω αφήσει μέχρι και δέκα μέρες. Το Κεφίρ ξεκουράζεται, κοιμάται στο ψυγείο.

Γίνεται και στο ψυγείο κεφίρ αλλά με αργούς ρυθμούς και δεν πολλαπλασιάζεται.

Αν δούμε ότι κόβεται το περιεχόμενο της γυάλας και σε κάποια σημεία έχει νερό, δεν έχει πρόβλημα μη νομίσουμε ότι χάλασε, απλά τα κεφιράκια τραβούν τα συστατικά του γάλακτος και κάνουν τη ζύμωση. Το ανακινούμε και το στραγγίζουμε.

Αν αρχίσει να γίνεται πολύ το στραγγισμένο περιεχόμενο που αυτό ονομάζεται κεφίρ, μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο, σε γυάλα πάλι και όταν θέλουμε το πίνουμε, αφού το ανακινήσουμε. Διατηρείται για δυο ή τρείς μέρες, μπορείς να το κάνεις τυρί αν θέλεις, εγώ έκανα τραχανά. Υπάρχουν πολλές συνταγές στο ιντερνέτ. Κρατάμε και κάνα δυο μέσα σε ένα μικρό βαζάκι, πλαστικό, σε γάλα στην κατάψυξη, που κάθε 6 μήνες θα το αντικαθιστούμε, για κάθε ενδεχόμενο.

Αν δεν βρίσκουμε κατσικίσιο γάλα γίνεται και με αγελαδινό πλήρες. Λένε ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις και γάλα σόγιας ή καρύδας. Δεν το έχω δοκιμάσει. Το κεφίρ σαν ρόφημα, μπορεί πολλές φορές να έχει γεύση γλυκεία ή ξινή. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιούμε το ίδιο γάλα πάντα άλλες φορές να ξινίζει άλλες να είναι πιο γλυκό. Μπορεί να παίζουν ρόλο οι τροφές των ζώων εκείνη την περίοδο ή η ημερομηνία λήξης. Μου έτυχε να βάλω γάλα που την άλλη μέρα έληγε και βγήκε γλυκό.

Με τα φρέσκα προϊόντα αυτό τυχαίνει γιατί δεν είναι σαν τα τυποποιημένα με στάνταρ δοσολογίες. Π.χ. Μπορεί τη μια μέρα η κατσίκα να έφαγε άλλα φυτά από την προηγούμενη. Τα κατσίκια είναι ελεύθερης βοσκής.

Αν δεν σας αρέσει ξινό θα βρείτε το δικό σας τρόπο που έχει σχέση με την ώρα που θα το αφήνετε να ζυμωθεί. Όσο περισσότερο το αφήνετε τόσο πιο ξινό γίνεται. Η ζέστη παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο περισσότερο ζέστη, τόσο πιο γρήγορα γίνεται.

Όσο λιγότερο γάλα τόσο πιο γρήγορα γίνεται.  Χρειάζεται να βρείτε την κατάλληλη ποσότητα γάλακτος και ώρας, ανάλογα με τη θερμοκρασία, και τη ποσότητα των κεφίρ. Όταν έχουν πολύ γάλα δουλεύουν περισσότερη ώρα το ίδιο γάλα και όντας μικρά σε σχέση με την ποσότητα η διαδικασία της ζύμωσης περνά από στάδια.

Τα κεφιράκια δουλεύουν το γάλα που τα περικλείει, εκεί κάνουν τη ζύμωση. Το επιπλέον γάλα θέλουν περισσότερο χρόνο να το φέρουν κοντά τους. Χρειάζεται δηλαδή να έχουν γύρω τους τόσο γάλα που να μπορούν να δουλεύουν με αυτό την ίδια χρονική στιγμή. Αυτό θα το δείτε εμπειρικά. Δεν πρόκειται να πάθετε κάτι ακόμη και ξινό να το πιείτε.

Τα κεφιρακια όταν τα πλένουμε έχουν μια βλέννα διάφανη που βγάζουν. Αυτό δείχνει ότι είναι εντάξει.  Όταν χαλούν κιτρινίζουν και χάνουν τη ζωντάνια τους. Είναι αρκετά ανθεκτικός ο μύκητας του κεφίρ και σπάνια αρρωσταίνει....

Απλώς θέλει χρόνο να ισορροπήσει σε αλλαγές από κατάψυξη σε ενεργοποίηση από μεταφορά ή από ξέχασμα.

Μπορεί να πίνει κάποιος άνετα και ένα λίτρο την ημέρα.

Στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, το κεφίρ αποτελεί το 70% της συνολικής ποσότητας ζυμωμένου γάλακτος που καταναλώνεται. Χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία και σανατόρια για ποικίλους λόγους, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών διαταραχών, της αθηροσκλήρωσης, και των αλλεργικών παθήσεων. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και για τη θεραπεία της φυματίωσης, της ανώμαλης αύξησης κυττάρων, των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, των γαστρεντερικών και μεταβολικών ασθενειών, της υπέρτασης, των ισχαιμικών καρδιακών παθήσεων και της αλλεργίας. Είναι επίσης ευρέως γνωστό στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Προσφέρει αφθονία ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, για την σωστή αύξηση των κυττάρων, τη συντήρηση του σώματος και την άφθονη ενέργεια. Το κεφίρ είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12, Β1 και C. Άριστη πηγή βιοτίνης που βοηθά την αφομοίωση των άλλων βιταμινών Β από το σώμα.


Περιέχει φυσικά τέσσερα γένη και 11 είδη προβιοτικών (φιλικών βακτηριδίων):

LACTOBACILLI:
Lb. brevis, Lb.cellobiosus, Lb. kefir, Lb.kefiranofaciens, Lb.casei ssp. rhamnosus και ssp.alactosus, Lb.casei Lb helveticus
ssp. lactis, Lb deldruevkii ssp. lactis and ssp. bulgaricus Lb.lactis, Lb acidophilus

STREPTOCOCCI/LACTOCOCCI:
Lc.lactis ssp.lactis and ssp. cremoris and Var. diacetylactis, Lc salivarius ssp. thermophilus, Enterococcus durans, Leuconostoc
cremoris, L.mesenteroides

YEASTS:
Kluyveromyces lactis
K.bulgaricus
K. fragilis / marxianus
Candida kefir
C pseudotropicalis
Saccharomyces ssp. Torulopsis holmii (torulla ssp.)

ACETOBACTER:
Acetobacters aceti
A. Rasens

Μερικές πληροφορίες για το που μπορεί να βοηθήσει το Κεφίρ.

Το κεφίρ βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύει την φυσική άμυνα του οργανισμού. Το κεφίρ είναι συνεπώς ένα φυσικό προβιωτικό. Το κεφίρ είναι ανώτερο από το γιαούρτι διότι τα βακτηρίδια στο γιαούρτι είναι λιγότερο ισχυρά. Περιέχει ζωντανούς ενεργούς οργανισμούς κανονικής χλωρίδας που βοηθάνε τη πεπτική οδό και ενισχύουν τη πέψη. Τα βακτηρίδια στο γιαούρτι θα διαρκέσουν μερικές ημέρες στην πεπτική οδό και ύστερα πρέπει να συνεχιστεί η τροφοδοσία με γιαούρτι. Το κεφίρ περιέχει περισσότερους οργανισμούς, καθώς η “κανονική χλωρίδα” κεφίρ αποτελείται από ποικίλους μικροοργανισμούς (αντίθετα από το γιαούρτι) που αντιμετωπίζουν τους παθογόνους οργανισμούς που έχουν εισβάλει. Δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των τοξικών μικροοργανισμών του παχέως εντέρου (κολοβακτηρίδια, σηψιγόνοι μικροοργανισμοί) και επαναφέρει τη φυσιολογική βιολογική χλωρίδα των εντέρων.


Επιστημονικές μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι χαρίζει μακροζωία.


Το κεφίρ εμπλουτίζει την πεπτική οδό με καλούς οργανισμούς. Θεωρείται ο φυσικότερος τρόπος να προστεθούν καλά βακτηρίδια στην πεπτική οδό. Οι οργανισμοί αυτοί είναι σαφώς ανώτεροι από οποιεσδήποτε κάψουλες που περιέχουν οργανισμούς που έχουν αναπτυχθεί μέσω ξήρανσης. Οι οργανισμοί του κεφίρ ενεργοποιούνται και αναπτύσσονται όταν εισαχθούν στο σώμα. Αναπτύσσονται στα γαλακτοκομικά και χρησιμοποιούν τη λακτόζη αφομοιώνοντας μερικώς τις πρωτεΐνες. Είναι ένα προϊόν το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να χωνέψουν και τελικώς να ωφεληθούν. Ακόμη και άνθρωποι με ευαισθησίες στο γάλα μπορούν να πιουν κεφίρ. Οι ισχυρές πιέσεις βακτηριδίων οδηγούν σε χώνεψη. Επίσης, οι μύκητες αναπτύσσονται στο νερό καρύδας από νέες καρύδες ή οποιοδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν.

Το κεφίρ είναι λοιπόν προϊόν υψηλής βιολογικής και θρεπτικής αξίας, βοηθά στην πρόληψη διαφόρων ασθενειών και ρυθμίζει αποτελεσματικά το βάρος του σώματος. Περιέχει βιταμίνη Α, Β1, Β2, C και τρώγοντας μόνο 0,45 λίτρα την ημέρα, καλύπτει την ημερήσια δόση των βιταμινών Β1 και Β2. 

Σύμφωνα με έρευνες το κεφίρ έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες όπως:

–Βελτιώνει καταστάσεις όπως η αναιμία.

–Βοηθά σε ασθένειες του πεπτικού συστήματος, χρόνιες εντερίτιδες, ασθένειες νεφρών και συκωτιού

–Έχει διουρητικές ιδιότητες.

–Υποβοηθά την ανάρρωση από διάφορες αρρώστιες και γενικά επιδρά ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

–Είναι ένα άριστο διαιτητικό προϊόν με πολύ χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες (γύρω στις 50 προσδίδει το κάθε προϊόν).

–Αποτελεί ιδανικό προϊόν με υψηλή διατροφική αξία για όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό και τα σπορ.

–Με συχνή χρήση υποβοηθά την καταπολέμηση της αρτηριοσκλήρωσης και της υπέρτασης.

–Είναι εξαιρετική τροφή για έγκυες γυναίκες ή γυναίκες που θηλάζουν, για την Τρίτη ηλικία και για τα άτομα με προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

–Βοηθά στην επαναφορά του εσωτερικού οικοσυστήματος μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Το κεφίρ είναι πολύ νόστιμο και μπορείτε να το απολαύσετε σκέτο ή με μέλι, με φρούτα και δημητριακά.

Τέλος ας μην ξεχνάμε ότι: Οι έρευνες κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν αποκαλύψει ότι η υγεία του εντέρου είναι κρίσιμης σημασίας για τη γενική υγεία, και ότι ένα νοσηρό έντερο συμβάλλει σε ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο αυτισμός, διαταραχή φάσματος, η κατάθλιψη και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Στην πραγματικότητα, πολλοί ερευνητές (συμπεριλαμβανομένου και εμού) πιστεύουν ότι η υποστήριξη της υγείας του εντέρου και η αποκατάσταση της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού θα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της ιατρικής του 21ου αιώνα.
Έχουμε μόλις πρόσφατα αρχίσει να κατανοούμε την έκταση του ρόλου της χλωρίδας του εντέρου στην ανθρώπινη υγεία και στην ασθένεια.

Μεταξύ άλλων, η χλωρίδα του εντέρου προωθεί την κανονική γαστρεντερική λειτουργία, παρέχει προστασία από τις μολύνσεις, ρυθμίζει το μεταβολισμό και συμβάλλει σε περισσότερο από 75% του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η απορυθμισμένη χλωρίδα του εντέρου έχει συνδεθεί με ασθένειες που κυμαίνονται από αυτισμό και κατάθλιψη έως αυτοάνοσες παθήσεις όπως, η ασθένεια φλεγμονώδους εντέρου, η Hashimoto και ο διαβήτης τύπου 1.

Δυστυχώς, πολλά χαρακτηριστικά του σύγχρονου τρόπου ζωής συμβάλλουν άμεσα στην ανθυγιεινή χλωρίδα του εντέρου:

Τα αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά και τα ΜΣΑΦ. (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα)

Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Χρόνιο στρες

Χρόνιες λοιμώξεις κ.α.

Τα αντιβιοτικά είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την χλωρίδα του εντέρου.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση αντιβιοτικών προκαλεί μια βαθιά και ταχεία απώλεια της ποικιλομορφίας και μια αλλαγή στη σύνθεση της χλωρίδας του εντέρου.
Εξού και οι μυκητιάσεις, μετά την λήψη αντιβιοτικών.

Η ποικιλομορφία αυτή δεν ανακτάται μετά από χρήση αντιβιοτικών χωρίς παρέμβαση.
Αυτός είναι και ο λόγος που σε άλλες χώρες τα αντιβιοτικά λαμβάνονται πάντα με προβιοτικά. 

Γνωρίζουμε επίσης ότι τα βρέφη που δεν θηλάζουν και έχουν γεννηθεί από μητέρες με κακή εντερική χλωρίδα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ανθυγιεινά βακτήρια του εντέρου, και ότι από αυτές τις διαφορές της εντερικής χλωρίδας, μπορούμε να προβλέψουμε αν κάποιος θα είναι υπέρβαρος, η πρόκειται να αποκτήσει διαβήτη, έκζεμα, ψωρίαση, ακόμα και κατάθλιψη, όπως και άλλα προβλήματα υγείας στο μέλλον.

Το φράγμα του εντέρου:

Ο θυρωρός που αποφασίζει τι περνάει και τι μένει έξω.
Έχετε σκεφτεί ποτέ το γεγονός ότι το περιεχόμενο του εντέρου βρίσκεται τεχνικά έξω από το σώμα; Το έντερο είναι ένας κοίλος σωλήνα που περνάει από το στόμα έως τον πρωκτό. Οτιδήποτε που πηγαίνει στο στόμα και δεν χωνεύεται θα βγει αμέσως έξω από το άλλο άκρο. Αυτή είναι, στην πραγματικότητα, μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του εντέρου: να αποτρέψει τις ξένες ουσίες από την είσοδο τους στο σώμα.

 Όταν ο εντερικός φραγμός γίνεται διαπερατός (δηλαδή, έχουμε ” το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου”), μεγάλα μόρια άπεπτης στην ουσία πρωτεΐνης διαφεύγουν στην κυκλοφορία του αίματος. Δεδομένου ότι αυτές οι πρωτεΐνες δεν ανήκουν και δεν χρησιμεύουν πουθενά εκτός του εντέρου, το σώμα αντιδρά με μια ανοσολογική απόκριση και επιτίθεται σε αυτά τα ξένα μόρια.

Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι επιθέσεις παίζουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νόσων, όπως του Hashimoto και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, μεταξύ άλλων.

Στην πραγματικότητα, οι εμπειρογνώμονες στην βιολογία των βλεννογόνων, όπως Alessio Fasano τώρα πιστεύουν ότι, το διαρρέον έντερο αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη οτιδήποτε αυτοάνοσου:

Υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις ότι η αυξημένη εντερική διαπερατότητα παίζει παθογόνο ρόλο σε διάφορες αυτοάνοσες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων της κοιλιοκάκης και του διαβήτη τύπου 1.

Επομένως, υποθέτουμε ότι εκτός από τους γενετικούς και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, η απώλεια της λειτουργίας του εντερικού φραγμού είναι αναγκαία να αναπτυχθεί κάποιο αυτοάνοσο.

Η φράση «διαρρέον έντερο» χρησιμοποιείται και περιορίζεται στις εξωτερικές παρυφές της ιατρικής, που χρησιμοποιούνται από τους εναλλακτικούς επαγγελματίες με τίτλους όπως DC, ND L. Ac μετά τα ονόματά τους.

Οι συμβατικοί ερευνητές και οι γιατροί αρχικά χλεύαζαν την ιδέα ότι ένα διαρρέον εντέρου συμβάλλει στα αυτοάνοσα προβλήματα, αλλά τώρα μασάνε πλέον τα λόγια τους.

Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα σε αρκετές καλά σχεδιασμένες μελέτες ότι η ακεραιότητα του εντερικού φραγμού είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Αυτή η νέα θεωρία υποστηρίζει ότι ο εντερικός φραγμός καθορίζει σε μεγάλο βαθμό εάν ανεχόμαστε ή εάν το σώμα μας θα αντιδράσει σε τοξικές ουσίες που καταναλώνουμε από το περιβάλλον.


Η παραβίαση του εντερικού φραγμού (η οποία είναι δυνατή μόνο με ένα “διαρρέον έντερο”) από τις τοξίνες των τροφίμων, όπως την γλουτένη και τις χημικές ουσίες όπως το αρσενικό ή BPA προκαλεί ανοσολογική απόκριση η οποία επηρεάζει όχι μόνο το ίδιο το έντερο, αλλά και άλλα όργανα και ιστούς.

Αυτά περιλαμβάνουν το σκελετικό σύστημα, το πάγκρεας, τα νεφρά, το ήπαρ και τον εγκέφαλο.
Αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο για να καταλάβουμε: δεν είναι ανάγκη να υπάρχουν συμπτώματα για να έχετε διαρρέον έντερο.

Το διαρρέον έντερο μπορεί να εκδηλωθεί ως δερματικά προβλήματα, όπως έκζεμα ή ψωρίαση, καρδιακή ανεπάρκεια, αυτοάνοσες καταστάσεις που επηρεάζουν το θυρεοειδή (Hashimoto) ή τις αρθρώσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα), ψυχική ασθένεια, διαταραχές όπως του αυτισμού, κατάθλιψη και πολλά άλλα.

Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται zoνουλίνη που αυξάνει την εντερική διαπερατότητα σε ανθρώπους και άλλα ζώα.

Αυτό οδήγησε σε μια έρευνα της ιατρικής βιβλιογραφίας για ασθένειες που χαρακτηρίζονται από αυξημένη εντερική διαπερατότητα (διαρρέον έντερο).

Φανταστείτε την έκπληξή τους, όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλές, αν όχι οι περισσότερες, αυτοάνοσες ασθένειες – όπως κοιλιοκάκη, ο διαβήτης τύπου 1, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου – χαρακτηρίζονται από αφύσικα υψηλά επίπεδα της και zονουλίνης και του διαρρέοντος εντέρου.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές έχουν βρει ότι μπορούν να προκαλέσουν διαβήτη τύπου 1 σχεδόν αμέσως σε ζώα μετά την έκθεσή τους σε zoνουλίνη.

Προκαλούν διαρρέον έντερο, και αρχίζει η παραγωγή αντισωμάτων στα κύτταρα των νησιδίων – τα οποία είναι υπεύθυνα για την έκκριση της ινσουλίνης.

Βήμα  1: Μην τρώτε τοξίνες, εξήγησα ότι ένας από τους κύριους λόγους που δεν πρέπει να τρώμε το σιτάρι και άλλα σιτηρά που περιέχουν γλουτένη είναι ότι περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλιαδίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την παραγωγή ζονουλίνης και, επομένως, συμβάλλουν άμεσα στο διαρρέον έντερο.

Αλλά τι άλλο μπορεί να προκαλέσει διαρροή του εντέρου;

Εν ολίγοις, τα ίδια πράγματα που ανέφερα παραπάνω ότι καταστρέφουν την χλωρίδα του εντέρου μας: κακή διατροφή, φάρμακα (αντιβιοτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, στεροειδή, τα αντιόξινα, κλπ.), οι λοιμώξεις, το στρες, ορμονικές διαταραχές, καθώς και νευρολογικές παθήσεις (εγκεφαλικό τραύμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και νευροεκφυλισμός).
Διαρρέον έντερο = κούραση, φλεγμονή και κατάθλιψη

Εδώ είναι το πακέτο.

Διαρρέον έντερο και κακή εντερική χλωρίδα είναι κοινά λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Εάν έχετε ένα διαρρέον έντερο, έχετε πιθανώς κακή εντερική χλωρίδα, και το αντίστροφο. Και όταν είναι μειωμένη η εντερική χλωρίδα σας και το φράγμα του εντέρου, θα υπάρξει φλεγμονή. Αυτή η συστηματική φλεγμονώδης απόκριση οδηγεί στη συνέχεια στην ανάπτυξη της αυτοάνοσου. Και ενώ το διαρρέον έντερο και η κακή χλωρίδα του εντέρου μπορεί να εκδηλωθεί ως πρόβλημα του πεπτικού συστήματος, σε πολλούς ανθρώπους δεν γίνεται αυτό. Αντ΄ αυτού εμφανίζεται ως προβλήματα τόσο διαφορετικά όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η κατάθλιψη, η ομίχλη εγκεφάλου, έκζεμα / ψωρίαση και άλλες δερματικές καταστάσεις, επίσης μπορεί να εμφανιστεί σαν μεταβολικά προβλήματα, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, οι αλλεργίες, το άσθμα και άλλες αυτοάνοσες ασθένειες.

Σύμφωνα με την Δρ Νατάσα Campbell-McBride (Έντερο Ψυχολογικό Σύνδρομο (σύνδρομο GAP) Από τη Δρ Ν. Κάμπελ-McBride Η Δρ Νατάσα Campbell-McBride είναι Ρωσίδα νευρολόγος της οποίας το παιδί της ανέπτυξε αυτισμό).

Τα πιο συνηθισμένα παθογόνα μικρόβια που υπεραναπτύσσονται στο πεπτικό σύστημα των παιδιών και των ενηλίκων με νευροψυχιατρικές παθήσεις είναι ζυμομύκητες, ιδίως τα είδη Candida. Οι ζυμομύκητες διασπούν τους υδατάνθρακες, παράγοντας αλκοόλη και σαν υποπροϊον ακεταλδεΰδη. Ας δούμε τι κάνει μια διαρκή έκθεση του σώματος στην αλκοόλη και την ακεταλδεΰδη:


Ηπατική βλάβη με μειωμένη ικανότητα να αποτοξινώσει τα φάρμακα, ρύπους και άλλες τοξίνες.

Εκφύλιση του παγκρέατος με μειωμένη ικανότητα παραγωγής των παγκρεατικών ενζύμων, που θα επηρεάσει την πέψη.

Μειωμένη ικανότητα του τοιχώματος του στομάχου να παράξει οξύ.

Βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εγκεφαλική βλάβη με έλλειψη αυτοελέγχου, διαταραχή συντονισμού, διαταραχή της ανάπτυξης του λόγου, επιθετικότητα, διανοητική καθυστέρηση, απώλεια μνήμης και λήθαργος.

Περιφερική βλάβη των νεύρων με αλλοιωμένες αισθήσεις και μυϊκή αδυναμία.
Άμεση βλάβη των ιστών των μυών με διαταραγμένη ικανότητα συστολλοδιαστολής και μυϊκή αδυναμία.

Διατροφικές ελλείψεις από τις βλαβερές συνέπειες στην πέψη και την απορρόφηση των περισσοτέρων βιταμινών, ανόργανων στοιχείων και αμινοξέων. Ελλείψεις σε βιταμίνες Β και Α είναι ιδιαίτερα συχνές.

 Για να αντιμετωπίσουμε επαρκώς αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να δημιουργήσουμε υγιή χλωρίδα του εντέρου και να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα του εντερικού φραγμού μας.

Το ζήτημα της τροφής βέβαια δεν σταματάει μόνο στη φυσική τροφή… Αρχίζει με την καθαρή σκέψη, (Λόγος) και για να αποκτήσουμε καθαρή σκέψη (λόγο) χρειαζόμαστε την  συγχώρεση, (συν-χώρο)  αλλιώς δεν είναι δυνατόν να έχουμε θετικά συναισθήματα, ούτε μπορούμε να φτάσουμε στην επίγνωση… Η αληθινή καθαρότητα ξεκινάει από μέσα… Κατόπιν εκδηλώνεται και στο υλικό πεδίο… 
 «Όπως μέσα, έτσι και έξω»… 
Το εξωτερικό επίπεδο ενός ανθρώπου διαμορφώνεται σύμφωνα με τον εσωτερικό του λόγο…

- Η αγνότητα του νου αποτελεί Πνευματικό έργο…

- Η καθαρότητα της ύλης, ξεκινάει από τη δουλειά με το σώμα μας και όλα ξεκινούν από την «Αποτοξίνωση».


Και λίγα λόγια για τα 5 κύρια όργανα αποβολής άχρηστων ουσιών:


1.            Το Δέρμα. Η σωστή φροντίδα του δέρματος, βοηθάει στην ομαλή λειτουργία και των υπολοίπων οργάνων αποβολής. Το βούρτσισμα του δέρματος απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και τα προϊόντα του μεταβολισμού που εκκρίνονται μέσω της εφίδρωσης.

2.            Τα Νεφρά. Οι νεφροί είναι τόσο σημαντικοί για την εσωτερική μας καθαρότητα, γι΄αυτό είναι δύο. Μας προσφέρουν μία έξτρα ικανότητα για το φιλτράρισμα του αίματος και την αποβολή των τοξικών αποβλήτων και των περιττών υγρών. Ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τα νεφρά μας είναι η κατανάλωση άφθονου καθαρού νερού.

3.            Το Λεμφικό σύστημα. Η λέμφος συλλέγει τα ενδοκυτταρικά απόβλητα και τα φέρνει στο αίμα. Κατόπιν αυτά περνούν από επεξεργασία στο συκώτι και φιλτράρονται από τα νεφρά. Η κυκλοφορία της λέμφου εξαρτάται από την κίνηση των άκρων και τη δράση των μυών. Συνεπώς η άσκηση ευεργετεί πολύ τη λέμφο.

4.            Οι Πνεύμονες. Μέρος των τοξικών αποβλήτων που παράγονται στον οργανισμό, αποβάλλονται από τους πνεύμονες σε μορφή αερίων. Το διοξείδιο του άνθρακα εναλλάσσεται με το οξυγόνο κατά την αναπνοή.

5.            Τα Έντερα. Τα Έντερα είναι ο «βασιλιάς των οργάνων αποβολής». Η καθαρότητα όλων των ιστών του σώματος εξαρτάται από την καθαρότητα του εντέρου. Αποτελεί την πηγή των περισσότερων τοξινών που φέρονται στο αίμα και στη λέμφο, μέσω των εντερικών τοιχωμάτων και εναποτίθενται στους ιστούς. Αναπόφευκτα ακολουθεί εντερική τοξιναιμία. Δηλαδή ο οργανισμός αυτό-τοξινώνεται από τα ίδια του τα τοξικά απόβλητα.

Και λίγα λόγια για την  «Ανακλαστική αντίδραση του νευρικού τόξου» του Gr. Bernard Jensen;
Στη 2η εβδομάδα ανάπτυξης, το έμβρυο αποκτά το σχήμα του πρωτογενούς εντερικού σωλήνα, ενώ παράλληλα αναπτύσσεται το νευρικό του σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι οι εντερικοί και οι νευρικοί ιστοί συνδέονται στενά. Την 4η εβδομάδα, οι κάλυκες πνευμόνων και ύπατος, αρχίζουν να σχηματίζονται ως διογκώσεις από τον εντερικό και νευρικό ιστό. Την 6η εβδομάδα αρχίζουν να σχηματίζονται και οι κάλυκες των υπολοίπων οργάνων, που είναι επικαλυμμένοι με μία μεμβράνη, που αποτελείται από τους ίδιους ιστούς που σχημάτισαν τους εντερικούς και τους νευρικούς ιστούς, στις πρώτες φάσεις της εμβρυικής ανάπτυξης. ΑΡΑ οι ιστοί του πρωτογενούς εντέρου, περιβάλλουν κάθε όργανο μέσα στο σώμα μας, με δική τους μεμβράνη, που σημαίνει ότι συγκεκριμένες περιοχές του εντέρου, συνδέονται ανακλαστικά με ορισμένα όργανα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το εκάστοτε «ασθενές» τμήμα του εντέρου, να σχετίζεται με το εκάστοτε «ασθενές» όργανο. ΑΡΑ αποτοξινώνοντας και θεραπεύοντας το «ασθενές» έντερο, κατ΄ επέκταση θεραπεύουμε και το «ασθενές» όργανο.

Ο νόμος του Hering μας λέει: «Η ίαση λαμβάνει χώρα από μέσα προς τα έξω, από πάνω προς τα κάτω, και με την αντίστροφη φορά».  (ομοιοπαθητικός που ίδρυσε την πρώτη σχολή ομοιοπαθητικής στις ΗΠΑ)

Ας μην ξεχνάμε ότι τα πάντα είναι από μέσα προς τα έξω…

Ευχαριστώ πολύ την φίλη Ευαγγελία για τα κεφιράκια που μου έστειλε, τις πρώτες πληροφορίες και την βοήθεια της στο να φτιάξω τα δικά μου κεφιράκια.


Οποιοδήποτε περιεχόμενο στον Παρόντα Δικτυακό Τόπο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, δεν συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή ιατρικής φύσης, για την οποία οφείλετε και σας συστήνεται να απευθύνεστε σε αρμόδιο επαγγελματία υγείας.


Επίσης αρκετές πληροφορίες για το Κεφίρ και όχι μόνο, μπορείτε να βρείτε στο:
http://www.proionta-tis-fisis.info
Και εδώ: hungry.gr, kefir.gr, milk-kefir.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου