Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ανεπεξέργαστο αλάτι: μην το φοβάστε


Το φυσικό αλάτι της θάλασσας είναι μη ραφιναρισμένο, δηλαδή δεν το έχουν επεξεργαστεί βιομηχανικά.
Τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αναγνωρίζεται και πάλι η θρεπτική αξία του, που αν και ελαφρώς πιο ακριβό από το ραφιναρισμένο, μπαίνει ξανά στην κουζίνα της νοικοκυράς.
Το φυσικό αλάτι είναι το μόνο που κατατάσσεται στα θρεπτικά αρτύματα, αφού περιέχει 92 στοιχεία του περιοδικού πίνακα (μέταλλα και ιχνοστοιχεία) που είναι απαραίτητα για την υγεία των κυττάρων μας!

Τι προσφέρει

Βοηθάει:

1. στην απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου

2. ισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου

3. προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα

4. έχει αντί-αλλεργική δράση

5. προστατεύει από κράμπες το μυϊκό σύστημα

6. δυναμώνει τα οστά

7. ενισχύει την καλή ερωτική διάθεση.

8. ρυθμίζει την πίεση του αίματος και δεν προκαλεί κατακράτηση υγρών!

Τελικά, τι ισχύει, όταν γιατροί και διαιτολόγοι συνιστούν αποφυγή του αλατιού;
Γιατροί και διατροφολόγοι αυτό που ζητούν να τεθεί εκτός διατροφής είναι το ραφιναρισμένο αλάτι, για τον απλό λόγο πως είναι επεξεργασμένο, με συνέπεια να έχει χάσει τα 90 από τα 92 στοιχεία και να είναι εμπλουτισμένο σε νάτριο κατά 40%.

Τι κάνει το νάτριο;
Αποτελεί βασική αιτία της υπέρτασης και των κατακρατήσεων.

Ποια είναι τα δύο στοιχεία που απομένουν στο αλάτι μετά το ραφινάρισμά του;

Το νάτριο και το χλώριο, γι' αυτό και το ραφιναρισμένο αλάτι ονομάζεται χλωριούχο νάτριο (ΝaCl). Σε κάποιες περιπτώσεις είναι εμπλουτισμένο με ιώδιο και κάλιο, που όμως δεν αλλάζουν και πολύ την του θρεπτική αξία.

Ηλεκτρολυτική ισορροπία

Τι σημαίνει "ηλεκτρολυτική ισορροπία των κυττάρων";

Το κύτταρο έχει την ικανότητα να διατηρεί ισορροπία στα υγρά του (και στο περιβάλλον του), διατηρώντας έτσι την ομοιογένειά του.
Με την αυξημένη συγκέντρωση νατρίου έχουμε διαταραχή της ηλεκτρολυτικής ισορροπίας των κυττάρων, που σημαίνει: κατακρατήσεις, υπέρταση, αθηροσκλήρωση, καρδιακά νοσήματα, εγκεφαλικά επεισόδια και πιθανώς νόσο Αλτσχάιμερ!

 Υπάρχει στην αγορά φυσικό αλάτι;

Ναι, πρόκειται για αλάτι, που έχει φυσική και έντονη γεύση, από τις αλυκές των Κυθήρων, της Καλλονής στη Μυτιλήνη ή του Μεσολογγίου και μπορείτε να το βρείτε σε βιολογικά καταστήματα και σε κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ. Διατίθεται σε χοντρές νιφάδες (χρησιμοποιείστε μύλο πιπεριού) και σε υγρή μορφή.
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Στέλλα Η. Σαρηπαναγιώτου, αρκεί μισό κουταλάκι του γλυκού  για το φαγητό μιας 4 μελής οικογένειας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο φυσικό αλάτι συστήνεται και σε υπερτασικούς (με τη συγκατάθεση του γιατρού).

Πηγή medisense gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου