Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Smilax aspera Αρκουδόβατος



Η Σμίλαξ είναι φυτό που ζει στα δάση και στις ερημιές, εκεί που κυκλοφορούν αράχνες και πνεύματα. Στριφογυρίζει ελισσόμενη πάνω στον κορμό των δέντρων για να στηριχτεί. Ο άνθρωπος που χρειάζεται αυτό το φάρμακο, έχει ανασφάλεια! Αισθάνεται ότι ζει σε ένα εχθρικό περιβάλλον γεμάτο κινδύνους απροσδιόριστους και πρέπει να παλέψει.

Η σμίλαξ πρέπει να ήταν αυτή που εξαιτίας της πέθανε ο Κρόκος και όχι ο φίλος του ο Σμίλακας. Αυτό το μικρό κρινάκι, ερωτεύτηκε μια κοπέλα φιλόδοξη, που γαντζώθηκε και ανέβηκε στα ψηλά. 


Αντρογυναίκα, τραχιά, πληγώνει ένα τρυφερό νέο σαν τον Κρόκο. Είναι ιδιότροπη, τρώγεται με τα ρούχα της. Σφίγγει τους άλλους, αλλά η ίδια δεν αντέχει τους περιορισμούς. Αισθάνεται ερωτική διάθεση, αλλά είναι συγκρατημένη. Η σμίλαξ είναι μια γυναίκα που παρά το δυναμισμό που δείχνει, κατά βάθος είναι ευαίσθητη, ανασφαλής και έχει ανάγκη από στήριξη. Ο κρόκος μπορεί να την παρασύρει με την τρυφερότητα, τα γέλια και τα τραγούδια του. Τραγουδάει κι εκείνη, τον ερωτεύεται, αλλά με τον παιδισμό του και την αστάθειά του δεν τις προσφέρει όσα χρειάζεται για να έχει αίσιο τέλος ο έρωτάς τους. Εκείνη είναι φιλόδοξη, θέλει να ανέβει στα ψηλά, αλλά δεν μπορεί να στηριχτεί πάνω στον νεαρό της εραστή. Οι ορμόνες της βράζουν, αλλά τα αγκάθια της πληγώνουν όποιον την αγκαλιάσει. Καρδιά με αγκάθια. Μένει μόνη και στην κλιμακτήριο είναι μια γυναίκα που φοβάται ότι η καρδιά της θα την προδώσει. Φοβάται το θάνατο. Όμως η φύση της χαρίζει μακροβιότητα. Ο νεαρός εραστής της έχει πεθάνει από τον καημό του για εκείνη κι αυτή μαραζωμένη, ρυτιδωμένη ζει τον έρωτα στα όνειρά της!

Από το βιβλίο της: Νίκη Τσέκου Κόκκινη κλωστή δεμένη….. Από το Μύθο στην Ομοιοπαθητική.

Sarsaparilla

Η Sarsaparilla officinalis παράγεται από τη ρίζα του φυτού Smilax officinalis. Ως ομοιοπαθητικό φάρμακο σχετίζεται έντονα με το ουροποιητικό σύστημα, και το δέρμα. Χρησιμοποιείται κυρίως σε οξέα περιστατικά, σε ουρολοιμώξεις, δυσουρία (χαρακτηριστικός ο πόνος στο τέλος της ούρησης), κυστίτιδες, κολικό νεφρού, αιματουρία, πυουρία, πέτρες νεφρών ή ουροδόχου κύστης, ιζηματώδη ούρα.

Η ρίζα χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί  το ποτό σαρσαπαρίλλα (sarsaparilla)  και άλλες μπύρες , καθώς και τα φυτικά ροφήματα, όπως το δημοφιλές  Baba Roots από την Τζαμάικα. Οι ρίζες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε σούπες ή να φαγωθούν μαγειρευτές. Τα μούρα (οι κόκκινοι καρποί) μπορούν να καταναλωθούν τόσο ωμοί όσο και μαγειρεμένοι.
 Wikipedia

Φαρμακευτικές ιδιότητες

Η ρίζα χρησιμοποιείται στην  ιατρική διότι έχει μαλακτικές, απολυμαντικές , καθαρτικές, εφιδρωτικές, διουρητικές, διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητες.    Holtom. J. and Hylton. W. Complete Guide to Herbs. A good herbal.

Επιπρόσθετα θεωρείται  ένα από τα καλύτερα φάρμακα αποτοξίνωσης και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του σωματικού και ψυχικού στρες και την χαλάρωση του σώματος . Η ρίζα έχει όλα τα συστατικά του φαρμάκου που κυκλοφορεί με το όνομα :  sarsaparilla  και  χρησιμοποιείται σαν αντιοξειδωτικό για τον καθαρισμό του  αίματος, την  καταπολέμηση βακτηρίων, την προστασία του συκωτιού, την αύξηση της ούρησης, τη διέγερση της  πέψης και πολλές άλλες δράσεις.

Chiej. R. Encyclopaedia of Medicinal Plants. Covers plants growing in Europe. Also gives other interesting information on the plants. Good photographs
Ακόμη  το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί σαν φυτικό φάρμακο για την χαλάρωση των μυών, ρευματικού πόνου, ως διουρητικό, εφιδρωτικό, διεγερτικό και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία της υπέρτασης, διαβήτη, πεπτικές διαταραχές, και δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης.
 Smilax aspera in the medical worldEffect of selected chemical ingredients from Smilax aspera on some biological activities in rats and mice
 LAP LAMBERT Academic Publishing (09-11-2011)

Τέλος τα ώριμα φρούτα πιέζονται  και εφαρμόζονται στο δέρμα για τη θεραπεία της ψώρας. Manandhar. N. P. Plants and People of Nepal

Πηγές  

Νίκη Τσέκου Από το Μύθο στην Ομοιοπαθητική. Εκδόσεις ΕΤΡΑ  

kentromeletisarxaiasthourias wordpress com

homeopathy gr


Οποιοδήποτε περιεχόμενο στον Παρόντα Δικτυακό Τόπο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, δεν συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή ιατρικής φύσης, για την οποία οφείλετε και σας συστήνεται να απευθύνεστε σε αρμόδιο επαγγελματία υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου