Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτες βοήθειες και ομοιοπαθητική



Η ομοιοπαθητική είναι πολύ χρήσιμη σε μικρά ατυχήματα που χρειάζονται πρώτες βοήθειες. Έτσι στο κεφάλαιο αυτό θα δοθούν πληροφορίες για την αντιμετώπιση καταστάσεων όπως:

    Δαγκώματα και τσιμπήματα.
    Μωλωπισμοί.
    Εγκαύματα.
    Κοψίματα και εκδορές.
    Διαστρέμματα, θλάσεις και εξαρθρώσεις.
    Κατάγματα.
    Τραυματισμοί κεφαλής και ματιών.
    Ηλίαση και θερμοπληξία.


Η παρουσίαση αυτού του κεφαλαίου δεν απαλλάσσει από την ανάγκη εξέτασης από ιατρό. Δίνει όμως τη δυνατότητα ταχείας έναρξης της θεραπείας. Η ομοιοπαθητική θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα και με οποιαδήποτε θεραπεία προτείνει ο γιατρός που θα επισκεφθείτε.


Δαγκώματα και τσιμπήματα
Στις περισσότερες περιπτώσεις απαιτείται το Ledum. Πρήξιμο, κοκκίνισμα, τσιμπιές και σουβλιές. Το σημείο βιώνεται κρύο. Τα συμπτώματα βελτιώνονται με τα κρύα επιθέματα.
Μια άλλη επιλογή είναι το Apis. Υπάρχει έντονο κοκκίνισμα πρήξιμο, κάψιμο και πόνος. Οι πόνοι χειροτερεύουν με τη ζέστη.
Για δάγκωμα φιδιού χορηγείται το Vipera , για δάγκωμα σκορπιού το Scorpio.

Μωλωπισμοί
Η Arnica είναι ένα φάρμακο πολύ χρήσιμο για μωλωπισμούς και κακώσεις. Ο ασθενής αισθάνεται σα να έχει μωλωπιστεί. Αλλάζει θέση στο κρεβάτι γιατί το αισθάνεται σκληρό. Μεγάλη ευαισθησία στο άγγιγμα.
Η Arnica είναι σπουδαίο φάρμακο για την πρόληψη της εσωτερικής αιμορραγίας από ατύχημα. Όπου υπάρχει υποψία εσωτερικής αιμορραγίας από χτύπημα συνιστάται προληπτικά η λήψη της Arnica.
Για μωλωπισμούς στην κοιλιά το Bellis perenis έχει καλύτερα αποτελέσματα.
Για μωλωπισμούς γύρω από το μάτι το Ledum έχει καλύτερα αποτελέσματα. Μώλωπες με αίσθημα κρύου και μούδιασμα. Αίσθηση κρύου. Καλυτέρευση με κρύα επιθέματα.
Άλλο φάρμακο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι το Hypericum. Βασανιστικοί πόνοι και ευαισθησία στο άγγιγμα. Σύνθλιψη των άκρων, πόνοι από πτώση στον κόκκυγα, διάσειση σπονδυλικής στήλης.
Σε τραυματισμούς του περιόστεου (αγκώνας, γόνατο) ενδείκνυται η Ruta. Πόνος και δυσκαμψία που καλυτερεύει με την κίνηση.

Εγκαύματα
Για εγκαύματα πρώτου βαθμού(κοκκίνισμα χωρίς φουσκάλες) χρησιμοποιείται το φάρμακο Calendula.
Για εγκαύματα δεύτερου βαθμού(με φουσκάλες) χρησιμοποιείται το φάρμακο Cantharis.
Για εγκαύματα τρίτου βαθμού, όπου έχει καταστραφεί το δέρμα χρησιμοποιείται το Causticum. Για την αντιμετώπιση βέβαια τέτοιου εγκαύματος απαιτείται οι γνώσεις του ομοιοπαθητικού σας μετά από λήψη του ιστορικού.

Κοψίματα εκδορές και τρυπήματα
Hypericum: Για βαθιά κοψίματα με πολύ πόνο και υπερευαισθησία στο άγγιγμα. Χρησιμοποιείται για τραυματισμούς σε ευαίσθητα σημεία όπως δάκτυλα, παλάμες, σπονδυλική στήλη, πρωκτός, κόκκυγας, δόντια. Βασανιστικοί, αφόρητοι, εκτινασσόμενοι πόνοι.
Ledum: Τρυπήματα στα οποία υπάρχει κοκκίνισμα, πρήξιμο και πόνοι που χτυπούν. Νοιώθει το τραύμα κρύο, αλλά είναι καλύτερα μετά από κρύα επιθέματα
Staphysagria: Σε σαφή κοψίματα. Τραυματισμοί από κοφτερά όργανα με σουβλιές και τσούξιμο. Ο ασθενής αισθάνεται χειρότερα με κίνηση και καλύτερα με ζέστη ή πίεση.
Apis: Σε τρυπήματα που ο ασθενής νοιώθει ζέστη ή κάψιμο με σουβλιές και βελτιώνεται με κρύα επιθέματα. Μεγάλο πρήξιμο στο σημείο του τρυπήματος.

Διαστρέμματα, θλάσεις και εξαρθρώσεις.
Arnica: Ενδείκνυται σε προβλήματα μυών συνδέσμων και αρθρώσεων. Τραβήγματα με πόνο και δυσκαμψία. Μετά από υπερκόπωση μυών.
Bellis perenis: για βαθιές κακώσεις μυών και αρθρώσεων όταν η Arnica δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Όταν σε προβλήματα συνδέσμων και αρθρώσεων υπάρχει μια χαρακτηριστική επιδείνωση με την παραμικρή κίνηση και βελτιώνεται με τη πίεση της πάσχουσας περιοχής τότε το φάρμακο είναι Bryonia.
Rhus toxicodendron: Όταν ενδείκνυται υπάρχει το χαρακτηριστικό σύμπτωμα ο ασθενής να επιδεινώνεται στην έναρξη της κίνησης και να βελτιώνεται με την συνέχισή της. Ο ασθενής βελτιώνεται με τη ζέστη και είναι ευαίσθητος στα ρεύματα και στις αλλαγές καιρού.
Το Ledum βοηθά για προβλήματα των αρθρώσεων κυρίως των αστραγάλων. Ο ασθενής αισθάνεται τα σημεία κρύα ή μουδιασμένα και υπάρχει βελτίωση με τα κρύα επιθέματα.

Κατάγματα.
H Arnica είναι το πρώτο φάρμακο που δίνεται σε κατάγματα. Βοηθά στο σοκ, το μωλωπισμό και το πρήξιμο.
Σε κατάγματα πλευρών ο ασθενής εμφανίζει έντονους πόνους που χειροτερεύουν με κάθε κίνηση και καλυτερεύουν με την πίεση. Το φάρμακο που χορηγείται είναι η Bryonia alba.
To Symphytum είναι το κύριο φάρμακο για τη θεραπεία των καταγμάτων. Χρησιμοποιείται μόνο όταν τα οστά έχουν αναταχθεί. Βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση του κατάγματος.

Τραυματισμοί κεφαλής
Σε τραυματισμούς της κεφαλής το πρώτο φάρμακο που δίνεται είναι η Arnica.
Όταν το άτομο παρουσιάζει πονοκέφαλο, ζάλη και φωτοφοβία και καλυτέρευση με κρύο αέρα το ενδεικνυόμενο φάρμακο είναι ο Natrum sulfuricum.
Πολύ συχνά δίνεται σε τραυματισμούς κεφαλής εναλλάξ Arnica και Natrum sulfuricum.

Ηλίαση και θερμοπληξία.
Belladonna: Πυρετός, σφύζων πονοκέφαλος, κόκκινο πρόσωπο, έντονο κάψιμο του δέρματος. Ο πονοκέφαλος καλυτερεύει με ανύψωση του κεφαλιού προς τα πίσω, με το κεφάλι σκεπασμένο, όταν κάθεται σιωπηλός.
Glonoin: Ηλίαση, πυρετός, σφύζων πονοκέφαλος, κόκκινο πρόσωπο. Το δέρμα καίει λιγότερο από τη Belladonna και ο ασθενής είναι χειρότερα γέρνοντας το κεφάλι πίσω ή με κρύα επιθέματα και καλύτερα ξεσκέπαστος στο ύπαιθρο ή με πίεση.

Οξείες συναισθηματικές αντιδράσεις
Aconitum: Έντονο άγχος θανάτου και ανησυχία. Ο ασθενής πιστεύει ότι σύντομα θα πεθάνει. Μετά από έκθεση του ατόμου σε κίνδυνο ή ατύχημα.
Gelsemium: Έντονο άγχος πως θα τα καταφέρει, αγωνία, τρακ σκηνής, συχνουρία. Για στρες εξετάσεων.
Ignatia: Συνεχής ανάμνηση ενός θλιβερού γεγονότος, αναστεναγμοί, θλίψη, αϋπνία, ο ασθενής αποσύρεται μόνος του. Για μετά από άκουσμα δυσάρεστων ειδήσεων, απώλεια αγαπημένων προσώπων, απογοητευμένο έρωτα.

Είδαμε παραπάνω κάποιες επείγουσες καταστάσεις και κάποια ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρησιμεύουν στην αντιμετώπισή τους. Τονίζουμε πάλι ότι αυτές οι πληροφορίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το γιατρό σας. Αν θέλετε να έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την ομοιοπαθητική για κάποιες οξείες καταστάσεις πρέπει εκ των προτέρων να έχετε δημιουργήσει το δικό σας προσωπικό φαρμακείο. Εκτός από τα φάρμακα που ήδη αναφέραμε είναι καλό να συμβουλευτείτε τον ομοιοπαθητικό γιατρό σας ποια φάρμακα χρειάζεστε ως ιδιοσυστασία και με βάση τα προβλήματα που παρουσιάζετε. Έτσι θα έχετε στη συλλογή σας όλα τα απαραίτητα φάρμακα.
Παρακάτω παρουσιάζουμε ενδεικτικά μια λίστα ομοιοπαθητικών φαρμάκων που πρέπει να ανευρίσκεται στο ομοιοπαθητικό μας φαρμακείο. Προμηθευτείτε τα φάρμακα αυτά στη 200η δυναμοποίηση. Στις οξείες καταστάσεις χορηγείτε το φάρμακο τρεις φορές την ημέρα αν δεν υπάρχει άλλη οδηγία από το γιατρό σας. Σε πολύ επείγουσες καταστάσεις μπορείτε να το δίνετε και πολύ συχνότερα.

    ACONITUM
    ANTIMONIUM TARTARICUM
    APIS
    ARNICA
    ARSENICUM
    BELLADONNA
    BRYONIA
    CALENDULA
    CANTHARIS
    CAUSTICUM
    COLOCYNTHIS
    GELSEMIUM
    GLONOIN
    HEPAR
    HYPERICUM
    IGNATIA
    IPECACUANHA
    KALI BICHROMICUM
    LEDUM
    LYCOPODIUM
    MAGNESIA PHOSPHORICA
    MERCURIUS
    NATRUM MURIATICUM
    NATRUM SULFURICUM
    NITRIC ACID
    NUX VOMICA
    RHUS TOXICODENDRON
    RUTA
    STAPHYSAGRIA
    SULFUR
    SYMPHYTUM
    VIPERA- SCORPIO (ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΦΙΔΙ Η ΣΚΟΡΠΙΟ).


Οποιοδήποτε περιεχόμενο στον Παρόντα Δικτυακό Τόπο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, δεν συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή ιατρικής φύσης, για την οποία οφείλετε και σας συστήνεται να απευθύνεστε σε αρμόδιο επαγγελματία υγείας.

Πηγή: http://georgeloukas.weebly.com

5 σχόλια:

  1. ΤΑ ΑΛΑΤΑ Π.Χ MAGN. PHOSP. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜ.ΔΥΝΑΜ.[6-12Χ] ΩΣ ΑΛΑΤΑ SCHUESSLER...PERAN TWN FIRST AID....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα τα άλατα SCHUESSLER είναι σε δυναμοποίηση 6 Χ μόνο. Καλό είναι να ρωτήσεις πρώτα τον ομοιοπαθητικό σου αν και εφόσον χρειάζεσαι να χρησιμοποιήσεις κάποια από τα άλατα αυτά.

      Διαγραφή
  2. ΤΑ ΑΛΑΤΑ Π.Χ MAGN. PHOSP. ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΜ.ΔΥΝΑΜ.[6-12Χ] ΩΣ ΑΛΑΤΑ SCHUESSLER...PERAN TWN FIRST AID....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ! ΕΙΘΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ! ''ΔΡ.ΒΙΟΔΙΦΗς''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΛΥ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ! ΕΙΘΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΝΑ ΒΑΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ! ''ΔΡ.ΒΙΟΔΙΦΗς''

    ΑπάντησηΔιαγραφή