Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Ε.Ε.: Απαγόρευση εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες UPD





Από διαδήλωση πριν από την ψηφοφορία έξω από την έδρα της Κομισιόν | Avaaz

Τρία νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα που ευθύνονται για τη μαζική εξόντωση μελισσών, η χρήση των οποίων τελεί ήδη υπό περιορισμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα απαγορευθούν ολοκληρωτικά μετά τη σημερινή ψηφοφορία της πλειοψηφίας των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η τύχη της ιµιδακλοπρίδης της Bayer CropScience, της κλοθειανιδίνης των Takeda Chemical Industries και Bayer CropScience, καθώς και της θειαμεθοξάμης της Syngenta -νευροτοξικών ουσιών που επιτίθενται στο νευρικό σύστημα των εντόμων και είναι ευρείας χρήσης - ήταν σε εκκρεμότητα από το 2013, έπειτα από μια πρώτη αρνητική αξιολόγηση της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (Efsa).

Η υπηρεσία επιβεβαίωσε στο τέλος του Φεβρουαρίου την αρχική της αξιολόγηση, η οποία υποστήριξε τη βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επεκτείνει την υπάρχουσα απαγόρευση.

Η απαγόρευση αφορά πλέον όλες τις εξωτερικές καλλιέργειες, με μόνη εξαίρεση τη χρήση των εντομοκτόνων αυτών σε κλειστά θερμοκήπια, υπό τον όρο ότι τα φυτά που καλλιεργούνται σε αυτά δεν βγαίνουν από τον κλειστό χώρο του θερμοκηπίου.

Ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών υποστήριξε κατά την ψηφοφορία την πρόταση της Επιτροπής στο πλαίσιο επιτροπής ειδικών που συνήλθε σήμερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

«Η Κομισιόν πρότεινε τα μέτρα αυτά εδώ και μήνες, επί τη βάσει της επιστημονικής άποψης της Efsa. Η υγεία των μελισσών είναι για μένα ζωτικής σημασίας, αφού αφορά την βιοποικιλότητα, την παραγωγή τροφίμων και το περιβάλλον», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Βιτένις Αντριουκάιτις.

Το 2013 η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε επιβάλει περιορισμούς στα τρία αυτά νεονικοτινοειδή, περιορισμούς κατά των οποίων είχαν προσφύγει η γερμανική Bayer και η ελβετική Syngenta.

Το μερικό μορατόριο χρήσης αφορούσε τις καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες (όπως το καλαμπόκι, η ελαιοκράμβη και το ηλιοτρόπιο) εκτός ορισμένων εξαιρέσεων.

Η Ε.Ε. δεν περίμενε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λάβει τη σημερινή απόφαση.


Οι χώρες που υποστήριξαν την απαγόρευση ήταν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες, η Αυστρία, η Σουηδία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Εσθονία, η Κύπρος και η Ελλάδα.

Η Ρουμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Δανία αντιτάχθηκαν στην απαγόρευση, ενώ απείχαν της ψηφοφορίας η Πολωνία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία και η Κροατία.

Καταλυτικό ρόλο για τη λήψη της απόφασης έπαιξε ένα ψήφισμα του παγκόσμιου κινήματος Avaaz το οποίο συγκέντρωσε περίπου 5 εκατ. υπογραφές υπέρ της απαγόρευσης των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων.

 «Η απαγόρευση αυτών των τοξικών παρασιτοκτόνων είναι ένα σμήνος ελπίδας για τις μέλισσες. Επιτέλους οι κυβερνήσεις μας εισάκουσαν τους πολίτες, τα επιστημονικά στοιχεία και τους αγρότες που γνωρίζουν καλύτερα απ' όλους ότι ούτε οι μέλισσες μπορούν να επιβιώσουν με αυτές τις χημικές ουσίες ούτε εμείς χωρίς τις μέλισσες», δήλωσε η Antonia Staats, ακτιβίστρια του Avaaz.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Bernie, μια τεράστια φουσκωτή μέλισσα, αγκαλιάστηκε από ένα πλήθος παιδιών με ζωγραφισμένα πρόσωπα, έξω από την έδρα της Κομισιόν, σε μια πολύχρωμη γιορτή για τις μέλισσες, που διοργάνωσε το Avaaz για να παραδώσει το παγκόσμιο ψήφισμα.
 


Από διαδήλωση έξω από την έδρα της Κομισιόν | Avaaz 


Οι γίγαντες της χημικής βιομηχανίας αντιτάχθηκαν στην απόφαση, λέγοντας ότι θα βλάψει τους Ευρωπαίους αγρότες. Η Bayer δήλωσε ότι ήταν «μια θλιβερή μέρα για τους αγρότες και μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη».

«Η απόφαση θα μειώσει περαιτέρω την ικανότητα των ευρωπαίων αγροτών να αντιμετωπίζουν σημαντικά παράσιτα, για πολλά από τα οποία δεν υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες», ανέφερε.

Η Sygenta δήλωσε ότι η απόφαση ήταν «απογοητευτική αλλά όχι απροσδόκητη», προσθέτοντας ότι «δεν πιστεύει ότι η σημερινή απόφαση είναι το σωστό αποτέλεσμα για τους Ευρωπαίους αγρότες ή για το περιβάλλον».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις  περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών. Η Greenpeace ανέφερε ότι ήταν «εξαιρετικά νέα για τις μέλισσες, τους άλλους επικονιαστές και το ευρύτερο περιβάλλον μας». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα αντικατασταθούν με άλλα επιβλαβή φυτοφάρμακα".

Οι Φίλοι της Γης επισήμαναν ότι ήταν μια «τεράστια νίκη για τις μέλισσες και το ευρύτερο περιβάλλον».

Από την πλευρά της, η ομάδα καμπάνιας του Avaaz δήλωσε ότι «η απαγόρευση αυτών των τοξικών παρασιτοκτόνων είναι ένας φάρος ελπίδας για τις μέλισσες».


Συντάκτης:
Τάσος Σαραντής







Να ζήσουν ή να πεθάνουν;



Νεκρές μέλισσες


Για την πλήρη απαγόρευση των φυτοφαρμάκων (νεονικοτινοειδών) που ευθύνονται για τη μαζική εξόντωση των μελισσών καλούνται να ψηφίσουν σήμερα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για μια κρίσιμη ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας κρεμόταν μέχρι και την τελευταία στιγμή από μια κλωστή. Η πλήρης απαγόρευση των μελισσοκτόνων φυτοφαρμάκων θα καθορίσει το μέλλον των μελισσών.

Καταλυτική ίσως αποδειχτεί τελικά η ψήφος της χώρας μας, που μέχρι χθες δεν είχε διευκρινίσει τη στάση που θα κρατήσει, αν και είχε υποστηρίξει τη μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών το 2013.

«Υπέρ της απαγόρευσης η Ελλάδα»

Ωστόσο, όπως δήλωσε χθες το απόγευμα στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, η Ελλάδα θα ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης.

Με τη θετική στάση της Ελλάδας και με όσα είχαν γίνει γνωστά, απαιτούνται μόλις τρεις ψήφοι για να περάσει η απαγόρευση με καθοριστική πλέον τη στάση της Ιταλίας, της Ισπανίας και του Βελγίου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) επιβεβαίωσε εκ νέου τη βλάβη που προκαλούν τα νεονικοτινοειδή στις μέλισσες.

Από τότε που εφαρμόστηκε η πρώτη μερική απαγόρευσή τους το 2013, έχει καταστεί σαφές ότι τα νεονικοτινοειδή παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νερό, το έδαφος και τα φυτά, διαρρέουν εκτός των ψεκασμένων περιοχών, επηρεάζουν ακόμη και τις άγριες μέλισσες και είναι βλαβερά τόσο με θανατηφόρα όσο και υποθανατηφόρα αποτελέσματα, κάνοντας για παράδειγμα τις μέλισσες να χάνουν τον προσανατολισμό τους και να μην μπορούν να επιστρέψουν στις κυψέλες τους.

Η πλήρης απαγόρευσή τους θα επεκτείνει την τρέχουσα μερική απαγόρευση (σε καλλιέργειες που προσελκύουν τις μέλισσες ή ανθοφόρες καλλιέργειες) σε απαγόρευση για όλες τις καλλιέργειες/χρήσεις, εκτός από τα κλειστά θερμοκήπια.

Η βιομηχανία ζαχαρότευτλων πιέζει έντονα για να εξαιρεθεί.

Η δημόσια στήριξη της απαγόρευσης στην Ευρώπη είναι τεράστια, με 2,6 εκατ. Ευρωπαίους να έχουν υπογράψει ένα ψήφισμα του παγκόσμιου κινήματος Avaaz και 4,4 εκατ. συνολικά παγκοσμίως, ενώ οι δημοσκοπήσεις σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι τα 3/4 των Ευρωπαίων πολιτών στηρίζουν την απαγόρευση.

Ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσουν τελικά τα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει γνωστή την πρόθεσή της να απαγορεύσει τα νεονικοτινοειδή, ακόμη και χωρίς ξεκάθαρη ειδική πλειοψηφία.

Έτσι τα κράτη-μέλη έχουν την ευκαιρία να συμπράξουν ή να αντιταχθούν σε κάτι που είναι πιθανό να εφαρμοστεί ούτως ή άλλως.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και δεδομένης αυτής της συνθήκης, η Γερμανία και η Αυστρία σκοπεύουν να ψηφίσουν υπέρ της απαγόρευσης, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη σημερινή ψηφοφορία, ο Μπέρνι, μια γιγάντια φουσκωτή μέλισσα, θα συνοδέψει πλήθος παιδιών σε μια γιορτή για τις μέλισσες, που θα στηθεί μπροστά στο κτίριο της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Συντάκτης:              
Τάσος Σαραντής




Εάν η μέλισσα εξαφανιστεί ο άνθρωπος θα έχει μόνο 4 χρόνια ζωής



Είναι ίσως η είδηση του αιώνα!

Όταν το σύνδρομο CCD ή Σύνδρομο Εγκατάλειψης Αποικιών Κυψελών, εμφανίσθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πολλοί είτε άρχισαν τις θεωρίες συνωμοσίας, είτε αδιαφόρησαν.

Η ζοφερή πραγματικότητα είναι ότι οι μέλισσες πεθαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, απειλώντας με εξαφάνιση την αγροτική παραγωγή και πολλά είδη φυτών που χρειάζονται επικονίαση για να αναπαραχθούν.

Σε κάποιες περιοχές παραπάνω από το 40% των κυψελών είναι πλέον άδειες. Στην Ισπανία εκατοντάδες χιλιάδες αποικίες έχουν... χαθεί, στην Πολωνία το ποσοστό απώλειας των μελισσών υπερβαίνει το 40%, ενώ ανάλογα προβλήματα αναφέρονται και από την Ελλάδα, τη Σουηδία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Είναι γνωστό ότι το 80%- 90% της επικονίασης προέρχεται από τις μέλισσες και τις πεταλούδες.

Ένα μόνο μελίσσι γονιμοποιεί 300 εκ. άνθη τη μέρα!

Στην Κίνα στην επαρχία Σιτσουάν- από την δεκαετία του '80- που τα φυτοφάρμακα εξάλειψαν τις μέλισσες, η επικονίαση της αγροτικής παραγωγής γίνεται με το χέρι, χρησιμοποιώντας βούρτσες με φτερά!

Στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του ισραηλινού φαρμάκου IAPV (Israel acute paralysis virus) και του συνδρόμου CCD.

Βρήκαν επίσης και ίχνη από Clothianidin, ένα φάρμακο που σκοτώνει παράσιτα, ζιζάνια, το οποίο το έχει κατασκευάσει η Bayer και το οποίο σχετίζεται με την απώλεια χιλιάδων μελισσιών σε Γαλλία και Γερμανία.

Πως ξεκίνησε όμως η παραγωγή του;

Το σιτάρι αποτελεί βασική τροφή για τα γουρούνια και της αγελάδες και όχι μόνο. Στην ουσία ότι τρώμε βασίζεται στο σιτάρι. Το σιτάρι όμως έχει έναν εχθρό, ένα ζιζάνιο.

Το ζιζάνιο αυτό (diabrotica) που προκαλεί τον θάνατο του σιταριού. Οι αγρότες άρχισαν να παραπονιούνται γιατί η σοδειά τους μειωνόταν. Έτσι το 2003 με έγκριση της Γερμανικής Κυβέρνησης η Bayer κυκλοφόρησε το Clothianidin. Τα πειράματα που είχαν κάνει έδειχναν ότι πέρα από το ζιζάνιο τίποτα άλλο δεν θα πάθει κάτι ή τουλάχιστον έτσι λέγανε.

Η Monsanto -ακόμη μία φορά Εβραίοι κρύβονται από πίσω-, ανέλαβε τον εξοπλισμό που θα χρειαζόταν για να ραντίσει κάνεις τις σοδειές του.

Επιστήμονες αναφέρουν ότι οι μέλισσες και τα άλλα έντομα συνήθως αφήνουν τις εγκαταλειμμένες κυψέλες άθικτες. Κοντινοί πληθυσμοί από μέλισσες ή παράσιτα θα κυρίευαν φυσιολογικά μια τέτοια κυψέλη για να εκμεταλλευτούν τις προμήθειες μελιού και γύρης από τις μέλισσες που πέθαναν για κάποιους λόγους, όπως το υπερβολικό κρύο του χειμώνα.

Η αποφυγή όμως που δείχνουν οι μέλισσες και τα παράσιτα για τις άδειες κυψέλες μοιάζει σαν να υπάρχει κάτι τοξικό στην αποικία που απομακρύνει όποιον πλησιάσει.

Το 2007 το Γερμανικό σιτάρι μολύνθηκε από το ζιζάνιο για να το σώσει η Γερμανία διάταξε τον ψεκασμό του. Μετά από ένα χρόνο υπολογίζεται ότι πεθάναν 330 εκ. μέλισσες Η Γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει αποζημίωση στους αγρότες και να σταματήσει την χρήση του Clothianidin

Η Bayer δεν φτιάχνει μόνο ασπιρίνες κτλ. Στην πραγματικότητα φτιάχνει και δηλητήρια.

Είναι γεγονός ότι δεν ξέρουμε τι βάζουμε στο πιάτο μας. Το πόσο ισχυρό ήταν το clothianidin που ρίχτηκε στην Γερμανία και Γαλλία φαίνεται από το ότι σε πολλές χώρες ακόμα και στην Ελλάδα οι μέλλισες πεθάναν από αυτό επειδή μεταδόθηκε.

Παρόμοια κατάσταση ισχύει και στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη. Μπορεί να μην χρησιμοποιούν το clothianidin αλλά ποιος ξέρει τι άλλο τους ρίχνουν.

Ο κίνδυνος για την εξαφάνιση των μελισσιών και κατ΄επέκταση της ζωής, είναι υπαρκτός.

Ο Αϊνστάιν έχει δίκιο......





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου