Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Προγεννητική αγωγή για έναν καλύτερο κόσμο



Μπορούν αλήθεια να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ένα καλύτερο κόσμο πιο έντιμο και ειρηνικό στο άμεσο μέλλον; Από ποιούς εξαρτάται; Μήπως είναι πιο εύκολο να γίνουν σωστά τα πράγματα στην αρχή, πριν από τη γέννηση του παιδιού; Ενδέχεται οι νέοι γονείς να αποτελούν τον “ακρογωνιαίο λίθο” προς αυτήν την κατεύθυνση; Για όλα τα προαναφερόμενα ερωτήματα που τέθηκαν, αλλά και για τους προβληματισμούς που εμπεριέχουν, διαφαίνεται πως σήμερα υπάρχουν ακριβείς απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις.

Η κ.Ιωάννα Μαρή, Ανώτατη Δικαστής, Μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας ήδη Επίτιμη, είναι η Πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Σωματείων Προγεννητικής Αγωγής, καθώς και της αντίστοιχης Ελληνικής (Ελληνική Εταιρία Πργογεννητικής Αγωγής). Την επισκεφθήκαμε στην οικία της στο Πορτοχέλι  Ερμιονίδας. Η ίδια παρέθεσε αποκλειστικά στον Κώστα Πρώιμο για τον Παρατηρητή, την ακόλουθη συνέντευξη:

-κα. Πρόεδρε, ποιός είναι ο βασικός σκοπός της Ελληνικής Εταιρίας Προγεννητικής Αγωγής;

Είναι  η προσφορά στους νέους γονείς της γνώσης ότι η αγωγή του παιδιού, αρχίζει πριν από τη γέννησή του. Να βοηθήσει το ζευγάρι και ιδιαίτερα την εγκυμονούσα στη συνέχεια, να προετοιμαστούν για τα δύο βασικά στάδια της σύλληψης του παιδιού και της εννεάμηνης κυοφορίας. Βέβαια και η γέννηση όπως και ο τοκετός και η γαλουχία, παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου. Όμως, καθώς προείπα, η προετοιμασία του ζευγαριού για τη σύλληψη και την κυοφορία του παιδιού, είναι απολύτως βασική για την υγεία του, την ψυχική του ισορροπία, το χαρακτήρα, τις κλίσεις και τα ταλέντα του. Για το αν θα έχει μία αισιόδοξη και χαρούμενη ψυχοσύνθεση, ή μελαγχολική και απαισιόδοξη. Καθορίζει αν θα έχει εγγεγραμμένες μέσα του τις ηθικές αξίες της ζωής ή το αντίθετο. Όλα αυτά εξαρτώνται από το πως έζησε η έγκυος κατά τη διάρκεια της εννεάμηνης κυοφορίας.

-Είναι η βασική σας θέση αλλά και εκτίμηση, πως το Α και το Ω για τη διαμόρφωση των πολιτών ενός “καλύτερου αύριο”, βρίσκεται πριν από τη γέννηση και συγκεκριμένα από το στάδιο της σύλληψης και έπειτα…

Πραγματικά χαίρομαι γιατί χρησιμοποιήσατε έναν ωραίο όρο! “Πολίτες του αύριο”. Οι μέλλοντες γονείς, το ζευγάρι που ετοιμάζεται να φέρει στον κόσμο μία ζωή, πρέπει να ξέρει πως δεν προετοιμάζει απλά το μωρό του, ένα παιδί σε όλες τις ηλικίες αλλά προετοιμάζει τον αυριανό πολίτη. Γιατί αυτό που θα γεννηθεί ως μωρό έχει εγγεγραμμένες μέσα του αξίες ζωής οι οποίες θα το οδηγήσουν να φερθεί έτσι ή αλλιώς όταν αρχίσει να περνάει στην εφηβεία ή να ωριμάζει αργότερα ως ενήλικος άνθρωπος και να συμμετέχει στη ζωή της πολιτείας. Σήμερα μας εξηγούν οι γιατροί, όσοι έχουν ασχοληθεί με στατιστικές μελέτες για την εγκληματικότητα των λαών και την επιθετικότητα, πως τα παιδιά που έχουν γίνει αποδέκτες βίας ή που υπέστησαν τα σοβαρά άγχη της μητέρας τους στη διάρκεια των εννέα μηνών της κυοφορίας, είναι εκείνα που σε μεγάλο ποσοστό εκδήλωσαν βιαιότητα και εγκληματικότητα. Αναφέρομαι ήδη στις στατιστικές έρευνες που έγιναν σε περιπτώσεις παραβατικών ανηλίκων από Αμερικανικές ομάδες. Επομένως η προετοιμασία του μελλοντικού πολίτη, έχει ήδη γίνει πριν από τη γέννηση. Αυτό εξάλλου, το γνώριζαν πάρα πολύ καλά οι Αρχαίοι μας Έλληνες πρόγονοι, γιατί ο Πλάτων στους “Νόμους και την Πολιτεία”, σ΄ αυτήν την ιδανική πολιτεία, ήθελε να οδηγήσει τους Αθηναίους πολίτες και γενικά τους Έλληνες πολίτες. Αυτά τα σημαντικά βιβλία, που θα μπορούσαμε εμείς οι Νομικοί να τα χαρακτηρίσουμε ως Συνταγματικό Δίκαιο της εποχής ή Γενικές Αρχές του Δικαίου, αναφέρονται στους γάμους και την τεκνοποιία, στο πόσο δηλαδή είναι σημαντικό το ταίριασμα των ζευγαριών. Στη συνέχεια τα ζευγάρια πρέπει να προχωρούν στη σύλληψη χωρίς να έχουν πάρει κρασί και να διατρέφονται σωστά ήδη από πριν. Κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών, να μην πράττουν και προπάντων η εγκυμονούσα, τίποτα το ανήθικο, το άδικο, το βίαιο, γιατί όλα αυτά, όπως αναφέρει ο Πλάτων στους Νόμους, εντυπώνονται στις ψυχές και στα σώματα των εμβρύων. Έκτοτε λοιπόν, ήθελαν να προετοιμάσουν τους πολίτες του αύριο και ήξεραν πως οι μέλλοντες γονείς είναι αυτοί που κάνουν την αληθινή προετοιμασία από τα θεμέλια της ζωής, τη σύλληψη και την κυοφορία.

-Βιώνουμε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής αποσάρθρωσης. Πιστεύετε πως η φιλοσοφία της Ελληνικής Εταιρίας Προγεννητικής Αγωγής, έχει χώρο για εφαρμογή; Θα μπορέσει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην νεοελληνική κοινωνία η οποία διανύει ένα μεταβατικό στάδιο;

Χαίρομαι που μου θέτετε τις ερωτήσεις που έχουν κι εμένα απασχολήσει. Έφθασε η ώρα μετά από τη σημερινή μας οικονομική και ηθική κρίση, τολμώ να πω, να σκεφτούμε πως δεν πρέπει απλά να προγραμματίσουμε βραχυπρόθεσμα. Έχουμε επιτέλους ως χώρα και ως Έλληνες, την ευκαιρία να δημιουργήσουμε μακροχρόνια προγράμματα και σ΄ αυτά τα προγράμματα τον κύριο ρόλο παίζει η Προγεννητική Αγωγή, δηλαδή ο τρόπος που τα ζευγάρια, οι νέοι Έλληνες θα διαμορφώσουν την κοινωνία του αύριο φροντίζοντας πως θα συλλάβουν και πως θα κυοφορήσουν τα παιδιά τους. Γιατί αυτό που θα ζήσει η έγκυος με τη βοήθεια του συζύγου της, του περίγυρού της και της κοινωνίας ολόκληρης, αυτό που θα βιώσουν θα εγγραφεί στην κυτταρική μνήμη του εμβρύου. Αν θέλουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε πολίτες που θα έχουν εγγεγραμμένο μέσα τους τον σεβασμό προς την πολιτεία, τον συνάνθρωπο, τους ηθικούς νόμους που πρέπει να διέπουν κάθε άνθρωπο, την επιθυμία να δημιουργήσουν μία ωραιότερη Ελλάδα, να προχωρήσουν προς τα επαγγέλματα με εντιμότητα και δημιουργικότητα, με ακεραιότητα στις μεταξύ τους σχέσεις, αγάπη, χαρά και αισιοδοξία. Αυτά όλα είναι υπόθεση των νέων μελλόντων γονέων.

-Υπάρχει θετική ανταπόκριση των νέων ζευγαριών και μελλοντικών γονέων στο κάλεσμά σας;

Δεν μας έχει τύχει έως τώρα, μέσα στον αγώνα ενημέρωσης που έχουμε αναλάβει ως Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής αλλά και ως Παγκόσμια Οργάνωση, οι νέοι στους οποίους απευθυνόμαστε να μην ενθουσιάζονται από αυτή τη νέα γνώση και να μην αντιλαμβάνονται πως αυτοί ως νέοι γονείς είναι οι παιδαγωγοί των πολιτών του αύριο. Ανεξάρτητα από τις σπουδές που έχουν, από το πόσα Πανεπιστήμια έχουν τελειώσει, από την κοινωνική τους θέση, μπορούν να γίνουν οι δημιουργοί σπουδαίων ανθρώπων. Και πείτε μου, τι καλύτερο μπορούν να δημιουργήσουν δύο άνθρωποι από ….έναν σωστό άνθρωπο! Ένα παιδί που θα εξελιχθεί αύριο ως ένας ακέραιος υπέροχος και δημιουργικός άνθρωπος.

-Πως μπορεί το Κράτος να στηρίξει τους νέους γονείς στο δύσκολο εγχείρημα της εφαρμογής της Προγεννητικής Αγωγής;

Εκείνο που έχει η πολιτεία σήμερα να πράξει, είναι να δώσει στους νέους, ήδη από τη σχολική τους περίοδο και βέβαια μέσα και από την Πανεπιστημιακή τους παιδεία, αυτή την ενημέρωση. Να τους δώσει δυνατότητες πρακτικής εφαρμογής φροντίζοντας για την εξασφάλιση μεγάλων αδειών μητρότητας σε όλα τα επίπεδα του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα. Επίσης να τους παρέχει συνθήκες ώστε να ζουν ευτυχισμένοι και να είναι πάντα ενημερωμένοι.

-Πολλοί άνθρωποι έχουν την πεποίθηση, πως τα πάντα γύρω μας λειτουργούν ως “συγκοινωνούντα δοχεία”. Καλύτεροι πολίτες ίσον καλύτερο περιβάλλον;

Πριν από λίγο καιρό εορτάσαμε στο Ρίο ντε Τζανέιρο την εικοσαετία από την πρώτη διατύπωση των αρχών της προστασίας του περιβάλλοντος. Η πρώτη Αρχή για την προστασία του, είναι η δημιουργία πολιτών που θα το σέβονται. Ένας σπουδαίος καθηγητής της ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Τορόντο ο Δρ.Τόμας Βέρνυ, λέει πως για να δημιουργηθεί ένας άνθρωπος, ο οποίος θα σέβεται το περιβάλλον και τον συνάνθρωπό του, πρέπει από τα θεμέλια της ύπαρξής του στην μήτρα της μητέρας του, να έχει δεχθεί την αγάπη της, ένα υγιές περιβάλλον με σωστή διατροφή για την έγκυο, άρα κατά συνέπεια και ένα υγιές αίμα της μητέρας με βάση το οποίο κτίστηκε ο οργανισμός του, και που δεν θα έχει δεχτεί τοξίνες από τα άγχη της μητέρας αλλά το παιδί θα έχει βιώσει ένα φυσικό ορμονικό και ψυχικό περιβάλλον ειρηνικό και αγνό. Ο διάσημος αυτός επιστήμονας, όταν ήρθε στην Ελλάδα το 1994 προσκεκλημένος της Ελληνικής Εταιρίας Προγεννητικής Αγωγής, ανέπτυξε το θέμα: “Οικολογία στη μήτρα… για οικολογία στον κόσμο”!  Επομένως για να δημιουργήσουμε πολίτες που θα σεβαστούν το περιβάλλον και δεν θα χρειάζονται ούτε νόμοι ούτε τίποτα τέτοιο, γιατί θα αγαπούν τη φύση και το περιβάλλον πρέπει να ενημερώσουμε τους νέους μέλλοντες γονείς σχετικά με την προγεννητική αγωγή.

-κα. Μαρή, ποιά είναι η συμβολή των αρμοδίων φορέων της πολιτείας στις προσπάθειες που έχετε καταβάλλει μέχρι σήμερα;

Ήδη ανοίγονται πάρα πολλοί πολιτειακοί δρόμοι πρέπει να πούμε δυο έντυπά μας, της προγεννητικής Αγωγής θεωρήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας, από το Τμήμα Αγωγής Υγείας για την αξιοποίησή τους από τους εκπαιδευτικούς.  Ήδη το μάθημα αυτό εισέρχεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης σημαντικό είναι πως το Υπουργείο Υγείας μαζί με πολλούς άλλους φορείς πιστοποίησε την Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής ως Οργανισμό που μπορεί να παρέχει κοινωνική Αρωγή στην πολιτεία μας. Πρέπει να πω επίσης, πως διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα συνενώνουν την Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής και άλλα αντίστοιχα ευρωπαϊκά σωματεία σε κοινά προγράμματα. Στο πρώτο μας πρόγραμμα η Προγεννητική Αγωγή, θεωρήθηκε αναγκαία για τη γονεϊκότητα δηλαδή την προετοιμασία των μελών των γονέων ενώ σε ένα δεύτερο πρόγραμμα, η Προγεννητική Αγωγή θεωρήθηκε ως αναγκαία να διαδοθεί στους εργασιακούς χώρους των επιχειρήσεων, ενώ στο τρίτο πρόγραμμα έχουμε σπουδαία κεφάλαια όπως εμφανίζεται μέσα από την Επιγεννετική Επιστήμη που αφορούν στην πριν από τη γέννηση-προετοιμασία μαζί με την παράδοση των λαών πάνω σ΄ αυτό το ζήτημα (σύλληψη-κυοφορία-γέννηση). Έτσι λοιπόν θα συνενώσουμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα τη σύγχρονη επιστήμη με τη λαογραφία του παρελθόντος για να καταλήξουμε στην ευρύτερη διάδοση της Προγεννητικής Αγωγής. Τι λέει το σήμερα και τι έλεγε το χθες. Έτσι ώστε οι νέοι αλλά και οι επαγγελματίες της παιδείας και της υγείας να ενημερωθούν για τη σύγχρονη εφαρμογή της Προγεννητικής Αγωγής η οποία όμως έχει παρελθόν και παράδοση που όμως καταλήγουν στα ίδια συμπεράσματα και σημασία της θεμελιακής αυτής αγωγής.

-Από που μπορούν τα νέα ζευγάρια να προμηθευτούν τα ενημερωτικά έντυπα του Οργανισμού σας;

Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε σχετική εγκύκλιο σε όλα τα ληξιαρχεία της χώρας δίνοντάς μας τον τρόπο και την δυνατότητα, τα έντυπα της Προγεννητικής Αγωγής να διανέμονται δωρεάν στα ζευγάρια που πρόκειται να εκδώσουν τις άδειες του γάμου τους, έτσι ώστε το ζευγάρι να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει ενημερωμένο πλέον με σωστά βήματα στην τεκνοποιία. Ίσως είναι καλό να ανακοινώσουμε μέσα από την εφημερίδα σας, πως επιθυμούμε να λάβουμε αιτήσεις των νέων ζευγαριών μέσω των ληξιαρχείων της χώρας, ώστε να διανέμουμε άμεσα και δωρεάν τα ενημερωτικά μας έντυπα.

-Κάνατε λόγο σε προηγούμενη ερώτηση για την Επιγεννετική Επιστήμη. Τι έχει ανακαλύψει; έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα;

Η Επιγεννετική είναι ένας νέος επιστημονικός κλάδος μέσα από τον οποίο φαίνεται καθαρά, ότι προηγούμενες απόψεις για τη λεγόμενη μονοκρατορία των γονιδίων έχουν ήδη παραμεριστεί. Εάν η έγκυος ζει με έναν τρόπο αρμονικό, με αγάπη για το παιδί που περιμένει, δίνοντάς του τους πιο όμορφους ήχους και εικόνες, τις καλύτερες σκέψεις και τα πιο θετικά συναισθήματα, τότε τα αρνητικά στοιχεία του DNA δεν θα μπορέσουν να εκφραστούν! Θα μένουν σιωπηρά, όπως λένε οι ίδιοι οι Γενετιστές. Επίσης όμως σημαντική είναι και η εξήγηση του τρόπου της σύλληψης του παιδιού. Πως δηλαδή άντρας και γυναίκα θα βιώσουν την ένωσή τους. Είναι διαφορετικά και ισχυρά τα γεννετικά θεμέλια όταν το ζευγάρι το ενώσει μεγάλη αγάπη, σεβασμός και τρυφερότητα. Αντιθέτως δεν συμβαίνει το ίδιο στην έκφραση του DNA, αυτό που θα εγγραφεί δηλαδή στο πρώτο ζυγωτό κύτταρο, όταν ένα ζευγάρι βιώσει μία τυπική σεξουαλική ένωση ρηχή, χωρίς τη συμμετοχή συναισθημάτων, τρυφερότητας και αγάπης.

-κ. Πρόεδρε, κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε ως ρομαντικοί, λαμβάνοντας υπόψη πως οι εγκληματικές προσωπικότητες είναι πλέον στο χέρι της μητέρας, να μειωθούν αισθητά;

Να εξαφανιστούν τελείως, Κώστα! Ο άνθρωπος είναι από τη φύση του μία ύπαρξη σκεπτόμενη και πνευματική που αντιλαμβάνεται την αγάπη, τη δημιουργικότητα με χαρά στην επικοινωνία. Ο άνθρωπος είναι μία “τριαδική” ύπαρξη. Εάν στην ένωση που θα οδηγήσει στη σύλληψη και στην εννεάμηνη κυοφορία, λειτουργήσει το ζευγάρι τριαδικά, με το πνεύμα, την ψυχή και το σώμα του, τότε θα προστεθεί στη νέα ύπαρξη ένα υλικό κατάλληλο για να τραφεί στις τρεις διαστάσεις επίσης. Τότε θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για μία ύπαρξη ειρηνική γεμάτη αγάπη, πνευματικότητα και εξυπνάδα και φυσικά υγεία, ευρωστία και ζωτικότητα. Και στα τρία επίπεδα η νέα ύπαρξη θα είναι αρμονική, έτσι όπως ο θεός θα ήθελε και η φύση έχει προγραμματίσει για τον άνθρωπο…

-Για να βελτιώσουμε την υγεία και το ποιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού, από που θα πρέπει ν΄ αρχίσουμε;

…Μα φυσικά από την αρχή! Γιατί όπως ο Πυθαγόρας και ο Πλάτων έχουν ειδικά αναπτύξει γι΄ αυτό το θέμα “…η αρχή δεν είναι το ήμισυ του παντός… αλλά σχεδόν προδιαγράφει και το τέλος”.


Πηγή:Paratiritis news com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου