Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Δεν πρέπει να κόβεται αμέσως ο ομφάλιος λώρος



Η κοπή του ομφάλιου λώρου θα πρέπει να γίνεται λίγη ώρα μετά τον τοκετό και όχι αμέσως, καθώς η μητέρα συνεχίζει να δίνει στο μωρό πολύτιμα βλαστικά κύτταρα
 ΛΟΝΔΙΝΟ. Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κοπή του ομφάλιου λώρου δεν πρέπει να γίνεται αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά λίγη ώρα αργότερα, καθώς η μητέρα συνεχίζει να δίνει στο μωρό πολύτιμα βλαστικά κύτταρα. Συνήθως ο ομφάλιος λώρος αποκόπτεται σε διάστημα 30-60 δευτερολέπτων μετά τη γέννηση του μωρού.

Σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδας, ακόμη και μετά τη γέννηση η μητέρα συνεχίζει να τροφοδοτεί με αίμα και βλαστικά κύτταρα το μωρό, οπότε όσο περισσότερο παραμείνει ο λώρος ανέπαφος τόσο περισσότερο ενισχύεται ο οργανισμός του.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του τοκετού ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος συστέλλονται και στέλνουν αίμα στο νεογέννητο.

Ο ομφάλιος λώρος πάλλεται όσο διαρκεί η διαδικασία μεταφοράς του αίματος και μόλις σταματήσει η ροή του αίματος σταματούν και οι παλμοί. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γιατροί θα πρέπει να κόβουν τον λώρο όταν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ώστε το μωρό να έχει λάβει όλες τις διαθέσιμες ποσότητες αίματος και βλαστικών κυττάρων.

Όπως αναφέρουν, η πλήρης απορρόφηση του αίματος από τον πλακούντα θα αποτελέσει ασπίδα απέναντι σε διάφορες ασθένειες, όπως για παράδειγμα η αναιμία, μία από τις πιο κοινές παθήσεις του αίματος η οποία προκαλείται από έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Πηγή: tovima gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου